Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Engedélyezték a drónos filmforgatást az Egyesült Államokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hat filmeket és televíziós produkciókat gyártó cégnek engedélyezte az amerikai kormány, hogy drónokat használjanak a forgatáshoz. A csütörtöki bejelentés újabb fontos lépés a technológia kereskedelmi célú felhasználásában.

Hollywood mögött már tucatnyi egyéb ágazat sorakozott fel, amelyek szintén a drónok felhasználására akarnak engedélyt szerezni. A szövetségi repülésügyi hivatal - amely a szállítási hivatalhoz tartozik - azonban mindeddig elzárkózott a drónok kereskedelmi hasznosítása elől. Egyedül egy alaszkai olajcéggel tettek kivételt.

A repülésügyi hivatal most kiadott engedélye szigorú megkötésekkel együtt érvényes: a drónokat - ezeket a távvezérelt repülő szerkezeteket - alkalmanként legfeljebb harminc percre, legfeljebb 120 méteres magasságig és csak meghatározott területen lehet igénybe venni. Éjszaka tilos a használatuk, a valóságshow-k és egyéb előre meg nem írt forgatókönyvű műsorok nem vehetnek igénybe drónokat.

Anthony Foxx amerikai szállítási miniszter a csütörtöki bejelentést "jelentős mérföldkőnek nevezte a drónok kereskedelmi használatának szélesebb körűvé tételében".

A drónok alapvető változást hoznak a filmkészítésben, mivel olyan felvételeket tesznek lehetővé, amelyek korábban elérhetetlenek voltak, és dinamikusabbá is teszik a produkciókat - jósolta Tony Carmean, az egyik engedélyt kapott produkciós cég, a San Diegó-i Aerial MOB partnere.

A videokamerával felszerelt kis drónok át tudnak repülni egy épületen, és ki-be járhatnak a nyitott ablakon - példálózott Carmean.

A tengerentúlon már alkalmaztak drónokat nagyszabású produkciók forgatásán: egyebek mellet a 007- Skyfall és a Transformers: A kihalás kora című akciófilmeknél.

Egy New York-i ügyvéd - aki számos drónüzemeltető céget és érdekcsoportot képviselt a repülésügyi hivatallal való egyeztetéseken - azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az engedély szigorú megkötései miatt a drónok alkalmazásának költsége esetleg nem lesz arányban a hasznukkal. Brendan Schuman szerint "túl kis lépéssel jutottak előre", és a lehetőség nagyon szűkre szabott.

Fölmerült, hogy a drónokat alkalmazni kívánó más ágazatok a drónos filmezésre vonatkozó szabályozással szemben könnyítéseket szeretnének kivívni maguknak. Különösen olyan megkötések miatt, mint az, hogy pilótaengedély kell a drónok irányításához és háromtagú személyzetet kell biztosítani hozzá.

A hat produkciós cég - az Aerial MOB, az Astraeus Aerial, a HeliVideo Productions, a Pictorvision, a Vortex Aerial és a Snaproll Media - két évig dolgozott azon az Amerikai Mozgókép Szövetséggel (MPAA), hogy megkapják a drónos forgatási engedélyt a szövetségi repülésügyi hivataltól.