Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dzsihádisták célpontja lehet az Európai Bizottság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Bruxinfó főszerkesztője, Gyévai Zoltán szerint nem nagyon változtak a biztonsági szabályok az Európai Bizottság épületének környékén azután, hogy két, Szíriából visszatért marokkói származású férfit őrizetbe vettek és azzal gyanúsítják őket, hogy merényletre készültek Brüsszelben.

Az Európai Bizottságnak nincs tudomása semmilyen konkrét biztonsági fenyegetésről, ahogy a belga hatóságoknak sem. Így reagált a testület szóvivője arra az eredetileg a holland televízióban hétvégén elhangzott hírre, miszerint augusztusban a Bizottság székháza ellen készülő merényletet sikerült meghiúsítani - számolt be a Bruxinfo.

A két feltételezett terroristát - egy férfit és egy nőt - belga sajtójelentések szerint augusztus első napjaiban a zaventemi (brüsszeli) repülőtéren vették őrizetbe, és az elfogást követő házkutatás során fegyvereket, golyóálló mellényt és dzsihadista propagandaanyagokat találtak náluk.

A Hágában állandó lakhellyel rendelkező párra állítólag a holland titkosszolgálatok hívták fel belga kollégáik figyelmét. A brüsszeli Le Soir értesülései szerint a két gyanúsított a brüsszeli Zsidó Múzeum ellen május 24-én végrehajtott fegyveres támadáshoz hasonló akcióra készült azzal a céllal, hogy minél több embert megöljenek. A francia állampolgárságú, Szíriából hazatérő Mehdi Nemmouche négy embert, köztük két izraeli állampolgárt lőtt le hidegvérrel fényes nappal a Brüsszel központjában lévő múzeum bejáratánál. Néhány nappal később Marseille-ben fogták el és azóta már kiadták a belga hatóságoknak.

Az Európai Bizottságnál azonban hétfőn a belga terrorelhárítókra hivatkozva gyakorlatilag cáfolták a Schuman-téren lévő Berlaymont épület ellen tervezett támadás hírét. Jonathan Todd szóvivő újságírók kérdésére elmondta, hogy az intézménynek nincs tudomása semmilyen konkrét fenyegetésről.

A belga ügyészség szóvivője az esti híradóban azt mondta, hogy nincs bizonyíték a támadás tervére, és csupán az keltett gyanút, hogy a két őrizetbe vett személy az Európai Bizottság közelében lakott.

Ennek dacára hétfőn megszigorították a biztonsági intézkedéseket a Berlaymont épületében, ami a biztosok irodáinak is helyet ad. Lezártak több bejáratot az épületbe, és a néhány hete felszerelt forgóajtókon be- és ki is csak a belépő felmutatásával lehetett közlekedni. A látogatók biztonsági ellenőrzésére mostanáig az épület belsejében felállított átvilágító kapuknál került sor.

Fegyveres rendőrök jelenlétének mindazonáltal semmilyen jele nem volt az épület előtti nagy téren, ahol a szokásos nyüzsgés volt tapasztalható nappal.

A belga sajtóban időről-időre felreppennek hírek arról, hogy a hatóságok terrorcselekményeket előztek vagy hiúsítottak meg. Legutóbb júniusban Brüsszel Scharbeek nevű kerületében tartóztattak le egy francia állampolgárt és a Charleroi repülőtéren egy 25 éves szíriait, akinek az Al Nosra dzsihádista szervezet által elkövetett kivégzések videóját tartalmazó UBS- kütyüt találtak.

Ugyancsak a Le Soir információi szerint a belga rendőrség felszámolt egy szíriai terrorsejtet is, amelynek a vezetője a brüsszeli metró ellen tervezett merényletet. A hálózatot egy beépített ügynök buktatta le, a sejt vezetőjének terveiről pedig az autójába becsempészett lehallgatón keresztül értesültek.

A témáról bővebben hallhatnak szerda este az InfoRádió európai uniós magazinjában

Hanganyag: Boros Péter