eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Skócia marad az Egyesült Királyságban?

Valószínűleg a skót függetlenséget elvetők kerültek többségbe a csütörtökön megtartott népszavazáson a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov csütörtök éjjeli prognózisa szerint. A cég elnöke kijelentette: gyakorlatilag biztos abban, hogy Skócia a függetlenné válás ellen szavazott.

A YouGov által a szavazás esti befejezése után közzétett - hangsúlyozottan nem exit poll-jellegű, vagyis nem a választóhelyiségekből távozók véletlenszerű helyszíni megkérdezésén alapuló - előrejelzés alapján Skócia elszakadása ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.

A YouGov 2628 olyan választót keresett meg ismét a voksolás után, akiket a népszavazás előtti utolsó, e hét elején elvégzett felméréseibe is bevont, így alkalma nyílt mérni a szavazási szándékok módosulását is. A cég azt állapította meg, hogy a függetlenségpárti táborból nettó átáramlás történhetett az elszakadást ellenzők felé.

Peter Kellner, a YouGov elnöke az előrejelzés közzététele után a Sky News hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: 99 százalékos bizonyossággal jósolja, hogy a függetlenségellenes tábor győzött a népszavazáson. "Most már nem tudom elképzelni, hogy a függetlenségre nemet mondók veszítsenek" - tette hozzá.

Kellner szerint ez már csak abban az esetben fordulhat elő, ha az ő cége és a többi közvélemény-kutató "valamit nagyon elrontott".

A YouGov elnöke szerint a felmérésből kitűnt, hogy a magukat korábban függetlenségpártiként meghatározók táborából jóval nagyobb volt az átáramlás az elszakadásra nemmel voksolókhoz, mint fordítva.

Ha a népszavazás végeredménye megfelel a YouGov előrejelzésének, akkor a függetlenségellenes tábor az előzetes várakozásoknál nagyobb arányú győzelmet arathatott.

Az utolsó közvélemény-kutatási adatok átlaga - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - azt jelezte, hogy a skót választók 51 százaléka kívánt szavazni a függetlenség ellen, és 49 százalékuk tervezte, hogy voksát az elszakadásra adja.

A népszavazás előtt már elhangzottak olyan szakértői vélemények, hogy ennél nagyobb lehet a tényleges különbség. Az így vélekedő elemzők arra hivatkoztak, hogy a függetlenségpárti tábor kampánya egyes esetekben meglehetősen agresszív volt, előfordultak atrocitások azokkal szemben, akik nyilvánosan deklarálták, hogy Skócia függetlensége ellen kívánnak voksolni, így sokan végül eltitkolhatták valós voksolási preferenciájukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×