Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megegyezett az Iszlám Állam a szíriai felkelőkkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eddig példátlan módon egyezséget kötöttek a szíriai felkelők és az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet fegyveresei - közölte pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet. A szíriai hadsereg pedig arról számolt be, hogy visszafoglalt egy stratégiai fontosságú észak-szíriai várost.

Az Iszlám Állam és más szíriai felkelőcsoportok képviselői Damaszkusz egyik külvárosában kötöttek tűzszünetet, amelynek értelmében a felek a legfőbb, közös ellenségnek számító szíriai kormányerők elleni harcra összpontosítanak, és ezentúl nem indítanak támadást egymás ellen.

Az OSDH hozzátette, hogy a dzsihadisták júniusi villámhadjárata, és szíriai, valamint iraki előrenyomulása óta a felkelőcsoportoknak sikerült elűzniük a szunnita szélsőségeseket négy kulcsfontosságúnak tartott szíriai hadállásukról: a Damaszkusztól délkeletre fekvő Meszrába és Majdaa, valamint Jalda és Beít Száem településekről.

Az Iszlám Állam és más, kevésbé radikális szíriai felkelőcsoportok számos alkalommal összecsaptak egymással idén január óta, ami a Bassár el-Aszad elnökhöz hű kormányerők malmára hajtotta a vizet.

Eközben a szíriai hadsereg pénteken bejelentette, hogy sikerült visszafoglalnia az észak-szíriai Hama tartományban fekvő Halfajja városát, amelyet rövidebb-hosszabb időre már mindkét fél birtokolt a polgárháború során. A katonaság illetékese hozzátette, hogy a település elfoglalásával a kormányerők jobb stratégiai pozícióba kerülnek a keresztény és alavita közösségek védelméhez.

A marokkói hatóságok pénteken arról számoltak be, hogy sikerült felszámolniuk az IÁ újabb terrorista sejtjét, amely Irakba és Szíriába toborzott harcosokat. A marokkói belügyminisztérium közölte, hogy a csoport hét tagját őrizetbe vette a rendőrség. Az Ahbár al-Jaum című arab lap úgy értesült, hogy többségében 20-30 év körüli mozgóárusok alkották a marokkói terrorista sejtet.

Az ENSZ adatai szerint a 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 191 ezret. A harcok miatt majdnem tízmillió szíriai kényszerült otthona elhagyására, és ez a szám gyakorlatilag a közel-keleti ország háború előtti lakosságának fele.