eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elhalasztják az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetését

Az EU, Oroszország és Ukrajna pénteken megállapodott abban, hogy 2015 végéig elhalasztják az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetését - közölte újságírókkal a Brüsszelben folytatott megbeszélés után Karel De Gucht, a külkereskedelmi kérdésekben illetékes belga EU-biztos.

Mint hozzátette, Ukrajna addig is élvezni fogja az uniós piachoz való kedvezményes hozzáférés előnyeit.

A megállapodás előtt Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy importvámot vet ki az ukrán árukra, ha életbe léptetik az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás előírásait.

De Gucht a nap folyamán Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, valamint Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszterrel folytatott megbeszélést. Mint az a Brüsszelben kiadott közleményből kitűnik, megállapodtak abban, hogy a kereskedelem liberalizálása fontos szerepet játszik a gazdasági növekedés előmozdításában valamint hogy mind az EU-ukrán szabadkereskedelmi övezetnek, mind pedig a Moszkva által létrehozott Független Államok Közössége szabadkereskedelmi övezetének hozzá kell járulnia a térség gazdasági integrációjához.

"Annak érdekében, hogy lehetővé váljon Ukrajna stabilizálásának a teljes értékű támogatása, az (Európai) Bizottság kész további rugalmasságot javasolni abban az esetben, ha Ukrajna ratifikálja az EU-val kötött társulási megállapodását. Ez a rugalmasság abban áll, hogy 2015. december 31-ig elhalasztják a mély és átfogó szabadkereskedelmi övezet megteremtéséről szóló előírások alkalmazását, miközben az EU autonóm kereskedelmi intézkedéseiből fakadó előnyöket ezen időszak alatt továbbra is élvezheti Ukrajna" - olvasható a tanácskozásról kiadott uniós tájékoztatásban. Ez azt jelenti, hogy az ukrán árucikkek nagy része vámmentesen juthat be az uniós országok piacaira, miközben Ukrajnának nem kötelessége ugyanilyen kedvezményeket nyújtani az EU-országok árucikkei számára.

A felek - olvasható a közleményben - tovább konzultálnak arról, miként lehet kezelni az Oroszország által felvetett kérdéseket. E konzultációk eredményeit miniszteri szintű háromoldalú találkozón fogják áttekinteni.

Brüsszel szerint e tárgyalási folyamatnak be kell illeszkednie az ukrajnai átfogó békefolyamatba.

Az EU-ukrán szabadkereskedelmi övezeti előírások alkalmazásának elhalasztásával párhuzamosan az érintettek megerősítették, hogy továbbra is érvényesülnek a Független Államok Közösségének vámpreferencia-előírásai, vagyis Moszkva nem tesz "megtorló" lépéseket Ukrajnával szemben azért, mert Kijev az EU felé kíván nyitni szabadkereskedelmi vonatkozásban.

A De Gucht által most bejelentett halasztáshoz még hozzá kell járulniuk az uniós tagországoknak is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×