Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kazettás bombákat vetett be az Iszlám Állam

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legalább egyszer nemzetközileg betiltott kazettás (fürtös) bombákat vetett be Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet - közölte hétfőn a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A New York-i székhelyű szervezet helyi kurd illetékesek beszámolóira alapozta állítását, miszerint az Irakban és Szíriában előrenyomuló csoportosulás tagjai július 12-én és augusztus 14-én kazettás bombákat vetettek be.

A nemzetközi egyezmények által tiltott bombákat a dzsihadisták a török határ közelében fekvő, Aleppó tartománybeli Ain-el-Arab kurd enklávéban zajló összecsapások során használták. Sajtóhírek szerint az IÁ először vetett be ilyen bombákat, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a radikális szervezet tagjai hogyan tettek szert e fegyverekre.

A kazettás bomba olyan légibomba, amely nagy számban kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után - még a levegőben - ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra nézve még a háborús konfliktusok után is. Szíria nem ratifikálta a fürtös bombák használatának, gyártásának, tárolásának és átadásának teljes tilalmáról szóló egyezményt, amelyet 2008. május 30-án fogadott el 107 állam Dublinban.

A HRW arra szólította fel a nemzetközi közösség országait, hogy írják alá az egyezményt, továbbá ne szállítsanak fegyvereket a szíriai kormánynak és a visszaéléseket elkövető többi polgárháborús félnek.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 191 ezret.