eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kazettás bombákat vetett be az Iszlám Állam

Legalább egyszer nemzetközileg betiltott kazettás (fürtös) bombákat vetett be Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet - közölte hétfőn a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A New York-i székhelyű szervezet helyi kurd illetékesek beszámolóira alapozta állítását, miszerint az Irakban és Szíriában előrenyomuló csoportosulás tagjai július 12-én és augusztus 14-én kazettás bombákat vetettek be.

A nemzetközi egyezmények által tiltott bombákat a dzsihadisták a török határ közelében fekvő, Aleppó tartománybeli Ain-el-Arab kurd enklávéban zajló összecsapások során használták. Sajtóhírek szerint az IÁ először vetett be ilyen bombákat, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a radikális szervezet tagjai hogyan tettek szert e fegyverekre.

A kazettás bomba olyan légibomba, amely nagy számban kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után - még a levegőben - ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra nézve még a háborús konfliktusok után is. Szíria nem ratifikálta a fürtös bombák használatának, gyártásának, tárolásának és átadásának teljes tilalmáról szóló egyezményt, amelyet 2008. május 30-án fogadott el 107 állam Dublinban.

A HRW arra szólította fel a nemzetközi közösség országait, hogy írják alá az egyezményt, továbbá ne szállítsanak fegyvereket a szíriai kormánynak és a visszaéléseket elkövető többi polgárháborús félnek.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 191 ezret.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×