eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Segítséget kér a vöröskereszt a guineai Ebola-járvány leküzdésére

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság (IFRC) 1,4 millió dollárnyi (268 millió forintnyi) segélyt kért hétfőn rendkívüli felhívásában a világtól a nyugat-afrikai Guineában pusztító Ebola-járvány megfékezésére.

Az afrikai országban április hetedikéig 86 halálos áldozatot szedett a vírus, és további ötvennégyen fertőződtek meg bizonyítottan a kórtól, 143-an pedig gyaníthatóan - olvasható az IFRC hétfői közleményében.

Az Ebola-vírus február elején Guinea délkeleti, gyéren lakott vidékén jelent meg először, azóta azonban átterjedt a 2 millió lakosú fővárosra, Conakryra is.

A segélyfelhívással a vöröskereszt az Ebola-járványnak kitett Gueckedou, Macenta, Kissidougou és Conakry közösségeinek, összesen mintegy hárommillió embernek akar segítséget nyújtani. A szervezet munkatársai a betegség megelőzésében, az Ebola-fertőzöttek lakóhelyeinek fertőtlenítésében, a holttestek biztonságos elszállításában és a vírushordozókkal kapcsolatba kerülhetett, emiatt lehetséges fertőzöttek felkutatásában segítenek.

Mindemellett az IFRC kilenc újabb egészségügyi specialistát küld a térségbe, a guineai vöröskereszt pedig százról négyszázra emeli önkéntesei számát.

Az Ebola-vírus okozta betegségre nincs orvosság, se gyógymód. A vírus miatt összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, mert ott fedezték fel a kórokozót. Afrikában eddig már tizenöt Ebola-járvány volt, összesen 1200-1300 emberrel végzett a kór.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×