Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rendőrségi helikopter zuhant egy pubra Glasgowban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három halálos áldozata van a Glasgow belvárosában történt helikopter-balesetnek - közölte szombat reggel a skót rendőrség.A helyszínről reggelig 32 sérültet vittek kórházba, többük állapota kórházi források szerint "nagyon súlyos".

Péntek éjjel egy rendőrségi helikopter zuhant a skót nagyváros egyik legnépszerűbb pubjára. A helikopter, amelyen a pilóta mellett két rendőrtiszt volt, a zsúfolásig telt ivó lapos tetejébe csapódott és átütötte a tetőszerkezetet, de nem robbant fel, és tűz sem keletkezett.

A szerencsétlenség pillanatában hozzávetőleg 120-an tartózkodtak a pubban. Legtöbbjüket sikerült kimenekíteni, de többen bennrekedtek a beomlott tetőszerkezet által elzárt épületrészben.

Ez az utóbbi évek legsúlyosabb nagy-britanniai légi balesete. helikopter a zsúfolásig telt ivó lapos tetejébe csapódott és átütötte a tetőszerkezetet, de nem robbant fel, és tűz sem keletkezett. A balesetnek helyszíni jelentések szerint "számos" sérültje van, bár pontos számok egyelőre nem ismeretesek.

Alex Salmond skót kormányfő szombat hajnali Twitter-üzenetében mindazonáltal közölte: tekintettel a baleset súlyosságára, "mindenkinek fel kell készülnie" arra a lehetőségre, hogy a szerencsétlenségnek halálos áldozatai vannak.

A helikopteren két rendőrtiszt és a pilóta tartózkodott; az ő sorsuk szombat hajnalban még nem volt ismeretes. A hatóságok ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy többen a pub romjai között rekedtek.

Szemtanúk a BBC-nek arról számoltak be, hogy a gép "kőként zuhant" az épületre, miután hajtóműve jól hallhatóan "ki-kihagyott". A The Sun című bulvárlap skóciai kiadásának egyik szerkesztője, aki éppen távozni készült a pubból, elmondta: a helikopter viszonylag nagy magasságban lebegett, amikor úgy tűnt, hogy rotorjai leálltak.

A Clyde folyó partján lévő, The Clutha nevű pub közelében egy helikopter-leszállóhely működik, de nem ismeretes, hogy a szerencsétlenül járt gép oda tartott-e.

A tűzoltóság szóvivője szerint 15 tűzoltóautó érkezett a pubhoz, amelyben a szerencsétlenség pillanatában - szemtanúk beszámolói szerint - mintegy 120-an tartózkodtak.

Az idén ez a második hasonló baleset Nagy-Britanniában.

Január közepén a dél-londoni Vauxhall városrész zsúfolt főútjára zuhant és felrobbant egy helikopter, miután a sűrű ködben darunak ütközött egy épülő felhőkarcoló mellett. Abban a szerencsétlenségben meghalt a gép pilótája, aki egyedül tartózkodott a fedélzeten, és egy járókelő, akire rázuhantak a roncsok. Tizenketten megsérültek.

Glasgowban legutóbb húsz évvel ezelőtt zuhant le rendőrségi helikopter, akkor a gép egyik utasa életét vesztette.