eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin

Aszad nem megy el Genfbe

A Szíria ügyében összehívandó Genf-2 békekonferenciát Bassár el-Aszad szíriai elnök nélkül, a rezsim képviselői és a mérsékelt ellenzék között tartják meg - jelentette be kedden Laurent Fabius francia külügyminiszter.

"A Genf-2 békekonferenciát meg fogjuk tartani, de emlékeztetek arra, hogy a Genf-2-nek nem az a célja, hogy Szíriáról diskuráljunk, hanem az, hogy kölcsönös megállapodás szülessen Bassár nélkül a rezsim képviselői és a mérsékelt ellenzék között annak érdekében, hogy egy teljes jogkörrel felruházott átmeneti kormány jöhessen létre" - fogalmazott a francia diplomácia vezetője a France Culture francia közszolgálati rádióban.

Hozzátette: ez nagyon nehéz, de ez az egyetlen megoldás, amellyel egyszerre lehetséges, hogy se Bassár el-Aszad, se a terroristák ne legyenek jelen. Ez igazságos álláspont. Most már az amerikaiak is támogatják - mondta.

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn kiadott közleményében úgy vélte, hogy a Genf2 a legjobb alkalom egy átmeneti kormány megalakítására és a konfliktus lezárására.

Kerry az ENSZ bejelentésére reagált, miszerint január 22-re Genfben újabb nemzetközi konferenciát hívnak össze, amelynek célja a szíriai polgárháború lezárása.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja korábban azt közölte, hogy december 20-án lesz még egy ötödik előkészítő konzultációja az amerikai és az orosz féllel, amelynek fő célja a Genf-2 konferencia részvevőinek kiválasztása és megnevezése lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×