eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Erőszak és fosztogatás a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken tragédiába torkollt a Haiyan-tájfun túlélőinek elkeseredettsége: a segély továbbra is csak nagyon lassan jut el hozzájuk. Az egyik városban az éhezés miatt fosztogató lakosokra ráomlott egy fal és 8-an meghaltak. Közben a kormány védekezésre kényszerült, mert bírálják a lassú fellépés miatt.

A túlélők még mindig éheznek, és úgy próbálnak segíteni magukon, ahogy tudnak. Egyes helyeken anarchikus állapotok uralkodnak, az emberek a boltokat és raktárakat fosztogatják, hogy élelmiszerhez és tiszta vízhez jussanak.

Az egyik leginkább sújtott helyen, Leyte tartomány fővárosában, Talcobanban lövöldözés robbant ki fegyveresek és a katonaság között - bár a helyi vezetés ezt cáfolta. Több hírügynökség is beszámolt azonban arról, hogy a lövöldözés miatt nem tudták egy tömegsírba temetni az áldozatok egy részét.

Egy kabinetminiszter pedig bevallotta: azért hagyták abba a holttestek gyűjtését, mert egy időre kifogytak a halottas zsákok.

Alangalang városban a lakosok megrohantak egy állami rizsraktárt és rájuk dőlt a fal, 8 ember halálát okozva. A fosztogatóknak így is sikerült 33 ezer 50kg-os zsákot elvinniük.

Leyte szigetén több magáncég raktárait is kifosztották.

Talcobanban egyes helyeken a lakosok kiásták a vízvezetékeket, hogy így jussanak ivóvízhez. "Nem tudjuk, hogy tiszta-e. Fel kell forralni, de legalább ez is valami" - mondta a 38 éves Christopher Dorano a Reutersnek.

Mindeközben a Fülöp-szigeteki kormány vitatja, hogy valóban 10 ezren haltak-e meg Leyte szigetén. Beningo Aquino elnök szerint 2000 és 2500 között lehet a halottak száma, de a segélyügynökségek szerint sokkal több a halálos áldozat.

Aquino hozzátette: a kormány továbbra is gyűjti az adatokat és a halottak száma emelkedhet. A Nemzetközi Vöröskereszt közben 22 ezerre teszi az eltűntek számát. A Google, amely weboldalakat hozott létre az eltűntek felkutatására, 65 ezer eltűnt személyt említ. Ugyanakkor a cég munkatársai azt mondták: a 2011-es japán szökőár idején is jelentősen túlbecsülték a halottak számát.

Taclobanba több amerikai katonai szállítógép is érkezett az ENSZ Világélelmezési Programja segélyszállítmányaival. A romabdőlt reptérről helikopterrel viszik tovább a segélyt a külvilágtól elzárt területekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×