Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erőszak és fosztogatás a Fülöp-szigeteken

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fülöp-szigeteken tragédiába torkollt a Haiyan-tájfun túlélőinek elkeseredettsége: a segély továbbra is csak nagyon lassan jut el hozzájuk. Az egyik városban az éhezés miatt fosztogató lakosokra ráomlott egy fal és 8-an meghaltak. Közben a kormány védekezésre kényszerült, mert bírálják a lassú fellépés miatt.

A túlélők még mindig éheznek, és úgy próbálnak segíteni magukon, ahogy tudnak. Egyes helyeken anarchikus állapotok uralkodnak, az emberek a boltokat és raktárakat fosztogatják, hogy élelmiszerhez és tiszta vízhez jussanak.

Az egyik leginkább sújtott helyen, Leyte tartomány fővárosában, Talcobanban lövöldözés robbant ki fegyveresek és a katonaság között - bár a helyi vezetés ezt cáfolta. Több hírügynökség is beszámolt azonban arról, hogy a lövöldözés miatt nem tudták egy tömegsírba temetni az áldozatok egy részét.

Egy kabinetminiszter pedig bevallotta: azért hagyták abba a holttestek gyűjtését, mert egy időre kifogytak a halottas zsákok.

Alangalang városban a lakosok megrohantak egy állami rizsraktárt és rájuk dőlt a fal, 8 ember halálát okozva. A fosztogatóknak így is sikerült 33 ezer 50kg-os zsákot elvinniük.

Leyte szigetén több magáncég raktárait is kifosztották.

Talcobanban egyes helyeken a lakosok kiásták a vízvezetékeket, hogy így jussanak ivóvízhez. "Nem tudjuk, hogy tiszta-e. Fel kell forralni, de legalább ez is valami" - mondta a 38 éves Christopher Dorano a Reutersnek.

Mindeközben a Fülöp-szigeteki kormány vitatja, hogy valóban 10 ezren haltak-e meg Leyte szigetén. Beningo Aquino elnök szerint 2000 és 2500 között lehet a halottak száma, de a segélyügynökségek szerint sokkal több a halálos áldozat.

Aquino hozzátette: a kormány továbbra is gyűjti az adatokat és a halottak száma emelkedhet. A Nemzetközi Vöröskereszt közben 22 ezerre teszi az eltűntek számát. A Google, amely weboldalakat hozott létre az eltűntek felkutatására, 65 ezer eltűnt személyt említ. Ugyanakkor a cég munkatársai azt mondták: a 2011-es japán szökőár idején is jelentősen túlbecsülték a halottak számát.

Taclobanba több amerikai katonai szállítógép is érkezett az ENSZ Világélelmezési Programja segélyszállítmányaival. A romabdőlt reptérről helikopterrel viszik tovább a segélyt a külvilágtól elzárt területekre.