eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Fukusima a legrettenetesebb dolog, amit el tudok képzelni"

Hatalmas atomkatasztrófát okozhat egy újabb erős földrengés Fukusimában - állítja David Suzuki. A tudós-újságíró szerint az egész szigetországot veszélyeztető tragédia elkerüléséhez megfeszített erővel kellene dolgozniuk a legjobb nemzetközi szakembereknek.

Sötét képet festett Fukusima, sőt, egész Japán és a Csendes-óceán térségének jövőjéről a népszerű David Suzuki tudós-újságíró a kanadai Alberta egyetemen tartott szimpóziumon.

"Fukusima a legrettenetesebb dolog, amit el tudok képzelni" - mondta a professzor, aki szerint egy nagy erejű földrengés elpusztítaná a 2011. márciusi szökőárban megrongálódott erőművet, sőt, egész Japánt.

"Négy blokkból hármat lerombolt a földmozgás és az azt követő cunami. A negyedik olyan csúnyán megrongálódott, hogy félő, egy újabb, 7-es, vagy annál erősebb földrengés következtében elszabadul a pokol. És a valószínűsége egy ilyen erős földrengésnek a következő három esztendőben 95 százaléknál nagyobb" - mondta David Suzuki, aki szerint a katasztrófát csak széles körű nemzetközi összefogással lehetne megakadályozni, azonban a japán kormány túlságosan büszke ahhoz, hogy ezt beismerje.

"Olvastam egy dokumentumot, amelyben az állt, amennyiben a négyes blokkot erős földrengés éri, a fűtőelemek felrobbannak, és viszlát Japán, nem mellesleg az Észak-Amerika nyugati partján élőket mind ki kellene telepíteni otthonukból" - mondta az október végi szimpóziumon a tudós-újságíró. Néhány nappal később, a múlt hét végén a CBC News arról számolt be, a fukushimai radioaktív szennyezés elérte Alaszka partjait. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy ez káros hatással lehet-e az emberekre, illetve az élővilágra, ennek megállapítására átfogó mérésekre és elemzésekre lenne szükség.

Nem tartja ugyanakkor reálisnak a kanadai egyetemen elhangzott forgatókönyvet, vagyis a fukusimai erőmű felrobbanását Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.

Nem gondolnám, hogy ez a telephely egy hetes erősségű földrengésnél komoly további károkat szenvedne - mondta el az InfoRádiónak az egyetemi tanár. Hozzátette: jelenleg nem látnak olyan folyamatokat, amelyek nagy erejű robbanást okozhatnának az erőműben. Azt pedig abszolút kizártnak tartja, hogy Japán egésze, vagy a Csendes-óceán túlsó partja veszélyben lenne.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×