eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Meglepte az izraelieket az új iráni elnök

Haszan Róháni nemrég beiktatott iráni elnök szokatlan módon minden zsidót köszöntött rós hasáná, a zsidó újév alkalmából. Az üzenet hatására találgatások kezdődtek Izraelben Teherán politikai szándékairól.

"Amikor itt Teheránban lenyugszik a nap, minden zsidónak és különösen az iráni zsidóknak kívánok áldott rós hasánát" - írta Twitter-üzenetében Róháni az idén szeptember ötödikén és hatodikán tartott zsidó újév alkalmából. A szokatlan lépés nyomán Izraelben máris elkezdődtek a találgatások Róháni szándékairól.

Nem világos, vajon maga Róháni fogalmazta-e az üdvözletet. A dpa német hírügynökségnek az iráni államfő egyik tanácsadója elmondta, hogy az elnöknek nincs saját Twitter-fiókja. Azt a tényt, hogy Róháni valamelyik bizalmasa már hónapok óta az elnök nevében és engedélyével szorgalmasan twitterezne, a tanácsadó nem erősítette meg. Röviddel azután, hogy Róháni Twitter-üzenete megjelent a virtuális térben, Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szintén rövid bejegyzésben kívánt boldog rós hasánát a közösségi oldalon.

Az, hogy a mérsékelt iráni elnök kifejezetten "minden zsidóhoz" intézte szavait, mindenképpen jelentős változás Mahmúd Ahmadinezsád korábbi elnök keményvonalas politikájához képest. A nemrég leköszönt Ahmadinezsád ugyanis "rákos fekélyként" beszélt Izraelről, valamint követelte, hogy a zsidó államot "radírozzák ki" a térképről. Többször is kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét.

"Elítéljük a zsidóknak a nácik általi mészárlását, és elítéljük a palesztinoknak a cionisták általi mészárlását" - olvasható az iráni külügyminiszter Facebook-oldalán, ahová nemrég feltette a Tasnim hírportálnak adott interjúját. Zaríf emellett közzétette: "nincs semmi kifogásunk a zsidókkal és a judaizmussal szemben, de nem engedjük meg a cionistáknak, hogy Iránt antiszemitának és háborúpártinak állítsák be a propagandájukban azzal a céllal, hogy folytathassák a palesztin nép elnyomását (...) és elfeledtethessék bűnüket."

Az iráni külügyminiszter nemrég kinevezett szóvivője pénteken közölte, hogy Zaríf mellett immár ő is megtalálható Facebook portálon. Marszi Afkám, az első női külügyi szóvivő elmondta: arra fogja használni az amerikai közösségi oldalt, hogy informálja az iráni lakosságot, és megválaszolja az esetleges kérdéseket. A nyugati internetes weboldalak használatával kapcsolatos legutóbbi kormányzati döntések az iráni politikai vezetés gondolkodásában beálló változásokat sejtetnek.

Ras Simt, a Tel-Aviv-i Egyetem Irán-szakértője úgy véli, hogy Róháni barátságos szavai nem pusztán üres frázisok. "Irán mindig azt vallotta, hogy különbséget tesz a zsidóság és a cionizmus között, és ő anticionista politikát folytat" - idézte a szakértőt az izraeli Háárec című lap. Simt szerint az újévi üdvözlet egy új diskurzus és atmoszféra kialakítására tett erőfeszítéseket fejezi ki a nyugati országokkal való kapcsolatokban. Ezzel együtt nem lehet messzemenő következtetéseket levonni Teherán Izraellel és a Nyugattal szembeni politikájának változásáról.

Az sem zárható ki, hogy Róháni és külügyminisztere angol nyelvű tweetjei esetén csupán egy ügyes sakklépésről van szó. Az elnök Twitter-bejegyzései elsősorban a külföldi országoknak szóltak, miközben kritikusai a hasonló üzeneteket később, vagy egyáltalán nem veszik észre.

A Facebook és a Twitter le van tiltva Iránban, mivel a platformokat nem tartják összeegyeztethetőnek az iszlámmal. A Facebook-tagság bűnnek számít, ennek ellenére hivatalos becslések szerint is 17 millió iráninak van profilja a portálon. A közösségi site állami "blokádját" technikai trükkökkel kerülik meg az irániak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×