Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ferenc pápa: az elváltak számára eljött a könyörületesség ideje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Precedens nélküli kötetlen sajtóbeszélgetés helyszíne volt a Ferenc pápát Rio de Janeiróból Rómába szállító repülőgép, melyen az újságírók szabadon kérdezhették az egyházfőt és ő is szabadon válaszolt. Ferenc pápa több mint egy órán át válaszolt a vele együtt utazó hetven olasz és külföldi újságíró kérdéseire. Szó volt az IOR vatikáni bank sorsáról és Ferenc pápa vatikáni mindennapjairól is.

Az első kérdés a Vatikánban létező meleg lobbira vonatkozott. Ennek létezésére az egyházfő még egyik júniusi beszédében utalt. Ferenc pápa megköszönte a kérdést és úgy válaszolt: "ha valaki meleg és az Urat keresi és jó szándékú, ki vagyok én, hogy elítéljem?". Az egyházfő hozzátette, a probléma a lobbikkal van, nem az emberek esetleges vonzalmával. Ferenc pápa szólt a külön élőknek és elváltaknak az egyházba való visszafogadásáról is, azt hangoztatva, hogy velük szemben elérkezett a könyörületesség ideje.

A márciusi megválasztása óta az apostoli paloták helyett a Szent Márta-házban lakó pápa elmondta, képtelen arra, hogy egyedül éljen a vatikáni palotákban. "Lelkileg nem bírnám" - fogalmazott. A szintén a Vatikánban élő XVI. Benedekről azt mondta, olyan, mintha bölcs nagyapjával élne egy otthonban.

Az általa elindított vatikáni reformokkal kapcsolatban kijelentette, lehet, hogy ezeket egyesek ellenzik, de ő nem vett észre nagy ellenállást. "A kúriában is vannak szentek, és vannak itt olyanok is, akik nem annyira szentek" - tette hozzá. Nunzio Scaranóval, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) júniusban letartóztatott tagjával kapcsolatban - aki húszmillió eurót próbált Svájcból Olaszországba csempészni - Ferenc pápa úgy fogalmazott: Scarano sem szent.

Az egyházfő hozzátette, hogy az IOR vatikáni bank esetleges átalakításáról még nem döntött. Azt mondta, a bank szerepének átvizsgálására kijelölt bizottság véleményében bízik: "nem tudom, mi lesz az IOR-ból, de akármi is legyen, fontos, hogy átlátható és becsületes legyen".

Vatikáni és olasz illetékesek hétfőn jelentették be, hogy a Vatikán és Olaszország megállapodást írt alá július 26-án a pénzmosás elleni közös küzdelemről, miután a közelmúltban több botrány is kirobbant a Szentszék pénzügyi intézményei körül.

A repülőgépen folytatott kötetlen sajtóbeszélgetés során a pápa elmondta, hogy az egyház nők nélkül olyan, mintha az apostolok Mária nélkül maradtak volna. A sajtó gyakran ír az egyház tagjainak fiatalkori félrelépéseiről, de ezek nem mindig bűnök. Bűncselekmény viszont a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés - hangoztatta Ferenc pápa.

A riói látogatása alatti biztonsági problémákat illetően a pápa kijelentette, hogy őrültségnek tartotta volna a népet elválasztani püspökétől. "Ha ezt nevezzük biztonságnak, akkor vegyük úgy, hogy én a másik őrültséget választottam" - fogalmazott arra utalva, hogy minden biztonsági figyelmeztetés ellenére minél közelebb akart kerülni a hívőkhöz.

Ferenc pápa azt is elmondta, meglepte, hogy akkora sajtóvisszhangot kapott az a fekete táska, mellyel július 22-én Rómában felszállt a Rióba induló repülőgépre. "Nem az atombomba kódja volt benne, hanem a bibliám és a borotvám. Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy normális életvitelünk legyen" - mondta.