eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Európa aggódik a portugál kormányválság miatt

Több uniós vezető politikus is aggodalmának adott hangot a kialakult portugál kormányválság miatt, s egyben felelősségteljes megoldás kialakítására sürgették a lisszaboni politikusokat.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság szerdai közleményben jelezte, hogy a piacok kezdeti reakciója jól mutatja azt a nyilvánvaló kockázatot, hogy a Portugália által felépített pénzügyi hitelességet alááshatják a jelenlegi politikai nehézségek. "Ez az érzékeny helyzet nagy fokú felelősségtudatot követel valamennyi politikai erőtől és vezetőtől" - tette hozzá a bizottság elnöke.

Jeroem Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminiszterek Eurocsoportjának vezetője egy parlamenti bizottsági meghallgatáson adott hangot annak a vélekedésének, hogy a portugál helyzet "aggodalomra ad okot". A helyzet vélhetően stabilizálódik majd, és a portugál kormány elkötelezett marad a program végrehajtása mellett - tette hozzá.

Az Eurócsoport vezetője is felelősségteljes lépésekre kérte a portugál politikusokat.

A befektetői aggodalmak azt követően éleződtek ki, hogy előbb hétfőn Vítor Gaspar pénzügyminiszter mondott le, majd kedden Paulo Portas külügyminiszter jelezte távozási szándékát.

Gaspar, aki az ország főtárgyalója volt a 78 milliárd eurós euróövezeti mentőcsomag kialakításakor, azzal indokolta lemondását, hogy nem kapott elég politikai támogatást a markáns költségvetési kiigazítási politika folytatásához, amely egyre nagyobb társadalmi elégedetlenséget váltott ki. Paulo Portas, aki egyben a kisebbik kormánypárt vezetője, éppen a megszorító gazdaságpolitika folytatásával indokolta lemondását.

Pedro Passos Coelho miniszterelnök azonban egy kedd esti, az országhoz intézett televíziós beszédében jelezte, hogy nem mond le, ahogy a külügyminiszter lemondását sem fogadja el.

Befektetők most leginkább azért aggódnak, hogy a koalíciós feszültségek hatására elfogyhat a kormányzóerők parlamenti többsége. A 230 fős parlamentben a nagyobbik koalíciós partnernek, a Portugál Szociáldemokrata Pártnak 108, a CDS-PP-nek 24 képviselői helye van.

Portas korábban már figyelmeztetett, hogy felbomolhat a 2011 júniusában kötött szövetség, ha folytatódnak az adóemelések.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×