Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bostoni robbantás - Korrigált a CNN: nem vettek őrizetbe senkit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Korrigált a CNN: az amerikai hírtelevízió saját korábbi jelentését cáfolva közölte, hogy mégsem vettek őrizetbe senkit a bostoni maratonon elkövetett kettős robbantással kapcsolatban.

Kormányzati források a CNN-t és az AP amerikai hírügynökséget is úgy tájékoztatták, hogy a feltételezett elkövető személyazonosságát még nem sikerült megállapítani.

Azt viszont megerősítették, hogy két kamera is rögzítette, amint egy férfi egy táskát helyezett el a második robbantás helyszínén.

Õrizetbe vettek egy gyanúsítottat a bostoni kettős robbantásos merénylettel összefüggésben - közölte korábban a CNN amerikai hírtelevízió rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A CNN szerint a hatóságok a feltételezett elkövetőt egy videofelvétel alapján azonosították. Egy üzlet biztonsági kamerája rögzítette, ahogy "egy sötét bőrű férfi" megközelítette a második robbantás helyszínét, ahol egy fekete táskát helyezett el. A lehetséges tettesről egy közelebbről meg nem nevezett másik kamera is készített felvételt.

A merénylet ügyében nyomozó hatóságok közép-európai idő szerint este 11 órakor sajtóértekezletet tartanak - közölte korábban a CNN.

Eddig hivatalosan annyit közöltek, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a maraton célegyenesében felrobbantott, két, fémdarabokkal, szegekkel és csapágygolyókkal még pusztítóbb erejűvé tett pokolgép közül legalább az egyiket egy hatliteres gyorsfőző edényben rakták össze. Ennek fedőjét egy épület tetején megtalálták. A másik robbanószerkezetet is fémtartályban helyezték el, de arról nem bizonyosodott be, hogy kukta volt.

Ráleltek olyan huzal-, áramkör-, fém-, hátizsák- és műanyag zsákdarabokra is, amelyek a pokolgépek alkatrészei vagy tartozékai lehettek. Ezeket az FBI quanticói laboratóriumába küldték, ahol megkísérlik rekonstruálni a robbanószerkezeteket. A nyomtatott áramkör maradványáról azt gyanítják, hogy a detonátor alkatrésze lehetett. Egy, a CNN által megszólaltatott rendőrségi forrás szerint a pokolgépeket időzítő szerkezet hozhatta működésbe, de ezt az FBI nem erősítette meg.

A nyomozók nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a bombákat valahol a kettős merénylet közelében szerelhették össze, mert hosszabb szállítás esetén az is előfordulhatott volna, hogy a szerkezetek idő előtt felrobbannak. Emiatt a környékbeli szállodákat átkutatták.