eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Óriási veszélyt jelentenek a baktériumok

A terrorizmushoz hasonló nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek a gyógyszereknek ellenálló baktériumok - áll a brit tisztifőorvos jelentésében. A dokumentum a kórházi, iskolai és közterületi higiénia jelentős javítását kéri a londoni kormánytól egy pusztító járvány elkerülése érdekében.

A hollywoodi katasztrófafilmek egyik kedvenc témája a gyilkos vírus. Három hónap alatt egymilliárdan fertőződhetnek meg - hangzik el a 011-es Fertőzés című filmben, amiben aztán természetesen előkerült a vírus ellenszere, és nem halt ki az emberiség - de ez csak kitaláció. Legalábbis részben.

"Ez egy lehetséges forgatókönyv a való életben is. Még nem jutottunk el idáig, de egyre több olyan esettel találkozunk, ami potenciálisan hasonló helyzet kialakulásához vezethet" - mondta pár hónappal ezelőtt a Sky News hírtelevíziónak az egészségügyi világszervezet munkatársa.

A szakemberek évek óta arra figyelmeztetnek, egyre több baktérium válik ellenállóvá a meglévő gyógyszerekre, teljesen új készítményt pedig a nyolcvanas évek végétől nem fejlesztettek ki. A brit tisztifőorvos, Dame Sally Davies a minapi jelentésében ketyegő bombaként jellemezte a kialakult helyzetet, véleménye szerint a - terrorizmus és a globális felmelegedés mellett - a rezisztens baktériumok okozta veszélyhelyzetet is a nemzetbiztonsági kockázatok közé kellene sorolni.

"A folyamatos és felesleges antibiotikum alkalmazás olyan rezisztenciához vezet, amivel félelmetes jövőt hagyunk a gyerekeinkre és unokáinkra" - nyilatkozta a brit tisztifőorvos a Sky News hírtelevíziónak.

Az egészségügyi világszervezet nemrégiben arra figyelmeztetett, hamarosan a legáltalánosabb betegségek is halálossá válhatnak, mivel a meglévő gyógyszereinkre ellenállóak lesznek a kórokozók. Példaként említették a torokgyulladást. A jelenség más kezeléseket pedig lehetetlenné, vagy kockázatossá tehet: kezdve a csípőprotézis beültetésétől a szervátültetésen át a kemoterápiáig.

Az Egyesült Államokban a minap nyilvánosságra hozott adatok szerint az egyszerűen "rémálomként" emlegetett baktériumok, amelyek a megfertőzött betegek felénél bizonyultak halálosnak, drámai módon terjednek a tengerentúli kórházakban. Az CRE gyűjtőnevű kórokozók 2001-ben csak egyetlen tagállamban pusztítottak, tavaly már 42 államból jelentettek megbetegedéseket. 2012-ben az amerikai kórházak majdnem 4 százalékában fertőzték meg pácienseket a gyógyszernek ellenálló baktériumok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×