eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ban Ki Mun a folytatódó szíriai ENSZ-jelenlét mellett

Az ENSZ-megfigyelők szíriai mandátumának meghosszabbítása mellett foglalt állást a világszervezet főtitkára. Kína sajnálatának, egyben megértésének adott hangot amiatt, hogy lemond közvetítői tisztségéről Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja.

Ban Ki Mun álláspontját helyettese, Hervé Ladsous, az ENSZ békefenntartó műveleteinek igazgatója ismertette New Yorkban.

Ladsous szerint a főtitkár azon a véleményen van, hogy az ENSZ-nek meghatározott formában, illetve módon Szíriában kell maradnia.

Az ENSZ szíriai megfigyelői missziójának, az úgynevezett UNSMIS-nak a mandátuma augusztus 19-én jár le.

Korábban Hervé Ladsous úgy vélekedett, hogy a feltételek nem adottak a szíriai ENSZ-megfigyelők munkájának folytatásához. A békefenntartók vezetője a közelmúltban hangsúlyozta: minél inkább folytatódik az erőszak, annál nehezebb az UNSMIS számára, hogy végezze megfigyelői tevékenységét.

Peking sajnálja Annan lemondását

Kína sajnálatának, egyben megértésének adott hangot amiatt, hogy lemond közvetítői tisztségéről Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja - tájékoztatott a külügyminisztérium közlésére hivatkozva a kínai média pénteken.

"Megértjük a nehézségeket, amelyekkel tárgyalásai során találkozott és tiszteletben tartjuk a döntését" - jelentette ki Hung Lej külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy Kína elismeri Annan "aktív és konstruktív" szerepét, amellyel a szíriai kérdés politikai rendezésére törekedett.

Hung egyúttal megerősítette, hogy hazája továbbra is elkötelezett a konfliktus békés rendezése iránt. Kína álláspontja szerint a nemzetközi közösségnek is ragaszkodnia kell a politikai megoldáshoz Szíriában. Peking nyitott minden olyan javaslatra, amely ezt szolgálja, és fontosnak tartja az ENSZ szerepét - tette hozzá.

Kína támogatásáról biztosította Kofi Annan hatpontos béketervét, és további bizalmat, illetve türelmet kért a közvetítéséhez, a politikai átmenet feltételeinek a megteremtéséhez.

Az Annan-terv meghiúsulásért Kína a szíriai kormányt és az ellenzéket egyaránt felelősnek tekinti, és Oroszországgal együtt mindhárom - a szíriai kormányt szankciókkal fenyegető - ENSZ BT határozattervezet ellen vétót emelt. Egyidejűleg elutasít minden fajta külső beavatkozást Szíria belügyeibe, és elutasítja az erőszakkal történő rezsimváltást is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×