eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Olaszországban 6-an haltak meg a Bolognához közeli földrengésben - a nap hírei

Levélben is szavazhatnak majd a kettős állampolgárok a magyar parlamenti választáson. Szorosabb együttműködést vár az Országos Roma Önkormányzattal az emberierőforrás-miniszter. Olaszországban 6-an haltak meg a Bolognához közeli földrengésben

Levélben is szavazhatnak majd a kettős állampolgárok a magyar parlamenti választáson - közölte a kormányfő. Orbán Viktor Chicagóban helyi magyarok előtt beszélt Magyarország adósságáról is. Úgy fogalmazott: a korábbi kormányok óriási hiteleket vettek fel cserébe pedig elzálogosították Magyarországot. Hozzátette: a válságból való kilábaláshoz belátható időn belül legalább 5,5 millió magyar embernek kell dolgoznia és adót fizetnie. Orbán Viktor Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, Martonyi János külügyminiszterrel és Benkő Tibor vezérkari főnökkel a NATO-csúcstalálkozóra érkezett Chicagóba.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a kormány sikeresen konszolidálta az államháztartást, gyorsan válaszolt a kihívásokra, a reformokkal pedig hosszabb távon is megalapozta a gazdaság versenyképességének javulását. Cséfalvay Zoltán azt mondta: jelentős eredmény, hogy az államháztartás hiánya idén és jövőre az uniós előrejelzés szerint is a GDP 3 százaléka alatt lesz, amire az elmúlt két évtizedben nem volt példa.

Az MSZP szerint kiszámítható gazdasági környezetre, progresszív, kétkulcsos adórendszerre és a hozzá kapcsolódó járulékrendszerre van szükség Magyarországon. Tukacs István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista tagja azt mondta: Matolcsy György gazdaságpolitikája olyan gazdasági spirálba viszi az országot, amelyből 10 év alatt sem lehet kikerülni.

Gazdaságpolitikai fordulatot sürget az LMP is. Az ellenzéki párt közleményében arra emlékeztetett: márciusban az infláció miatt 5,2 százalékkal csökkentek a reálbérek, és visszaesett a foglalkoztatás. Az LMP szerint fel kell adni az egykulcsos adót, és a társadalmi szétszakadás megakadályozására kell koncentrálni.

Szorosabb együttműködést vár az Országos Roma Önkormányzattal az emberierőforrás-miniszter attól, hogy miniszteri szintre került a roma integráció ügye. Balog Zoltán nagy eredménynek nevezte annak elérését, hogy a roma kultúrát és a magyarországi cigányság ügyét kötelezően tanítsák az általános iskolában és a középiskola első két osztályában is. A miniszter kiemelte: egy törvénymódosítás értelmében létre lehet hozni azt az országos foglalkoztatóhálózati rendszert, amelyre szüksége van a magyarországi cigányságnak.

A járműpiac lassú fejlődését várja a következő két évben a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. Erdélyi Péter, a szervezet ügyvezető elnöke azt mondta: éves szinten a piac 5-10 százalékos bővülését várják. Hozzátette: számításaik szerint további 3-4 év kell majd ahhoz, hogy Magyarországon a reális felvevőképességnek megfelelő mennyiségű, mintegy 100-120 ezer új gépjármű kerüljön forgalomba.

Erős, a Richter-skála szerinti 5,9-es földrengés volt az olaszországi Bologna közelében, 10 kilométeres mélységben. 6 ember meghalt, több mint 50-en megsérültek. Minisztériumi tájékoztatás szerint jelentős károk keletkeztek több templomban és történelmi épületben Bologna, Modena és Ferrara körzetében is.

Franciaország azon fáradozik, hogy Görögország az euróövezetben maradjon - mondta a párizsi kormány európai ügyekért felelős minisztere. Bernard Cazeneuve hozzátette: Franciaországban nem készül olyan forgatókönyv, amely Athén kiválásával foglalkozik. Közben Görögországban a legfrissebb közvéleménykutatások szerint a megszorításokat elutasító görög radikális baloldali szövetség, a Sziriza a legnépszerűbb párt. A megismételt választásokat június 17-én tartják.

Jeruzsálem felosztásának szükségességét hangsúlyozta Ehud Olmert volt izraeli kormányfő. A politikus felszólította a tel-avivi vezetőket, hogy mondjanak le az egyesítés tervéről, ha békét akarnak. A zsidó állam vasárnap ünnepelte Kelet-Jeruzsálem elfoglalásának 45. évfordulóját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×