Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Medvegyev utasítása: a kormánytagok távozzanak az igazgatótanácsokból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dmitrij Medvegyev orosz államfő szombaton rendeletet adott ki, amelynek értelmében a kormány tagjainak távozniuk kell azoknak a részvénytársaságoknak az igazgatótanácsából, amelyekben résztulajdonos az állam, a kormánynak pedig gondoskodni kell arról, hogy a kormánytagok helyére lépők október 1-ig bekerüljenek az igazgatótanácsokba.

Az államfő csütörtökön követelte egy tanácskozáson az oroszországi befektetési légkör javítását, egyebek között azt, amire most rendeletet adott ki. Követeléseit a kormány bírálataként értékelték megfigyelők.

Gleb Pavlovszkij politológus, a Hatékony Politika Alapítvány elnöke egy szombaton közzétett interjúban rámutatott: Medvegyev tíz pontjával élesen bírálta a kormány tevékenységét, és érzékeltette, mennyire elégedetlen annak munkájával. Mást nem tehetett, mert Oroszországban jogszabály tiltja a kormány feloszlatását az esedékes választások előtti évben.

Pavlovszkij szerint az elnök elégedetlenségét a végrehajtó hatalom lomhasága váltotta ki, mert a szociális feszültségek fokozódásához vezethet és lényegében a biztonságot fenyegetheti. Maga az államfő nyíltan kifejtette: a kormány bénultsága miatt kialakuló káosz a biztonság - ezen belül a szociális biztonság - szintjének csökkenéséhez, a kockázatok növekedéséhez, vagyis bizalmi válsághoz vezet, és éppen a legfőbb értéknek tekintett stabilitást ingatja meg.

A kormány tagjainak távozása az igazgatótanácsokból már Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfő 2008-ig tartó elnökségének a vége felé felmerült. A kormánytisztségek és az it-tagságok ugyanis összeférhetetlenek, sértik a gazdasági versenyt, és bizalmatlanságot keltenek a vezetés korrupció-ellenes politikája iránt - mondta a politológus.

Medvegyev gyakorlatilag a gazdaság Putyin kiépítette jelenlegi alapjainak teljes átalakítását követelte: jogot a gazdaságfejlesztési minisztériumnak az üzleti életet zavaró jogszabályok felfüggesztéséhez, különleges mechanizmust a korrupciós ügyek vizsgálatához, a szociális adók nemrég megemelt kulcsának csökkentését, a kormánytagok távozását az igazgató tanácsokból, az állami társaságok privatizálására kidolgozott menetrend közzétételét. Követelései a Kommerszant című lap szerint valóságos forradalmat idézhetnek elő a gazdaság állami szektorában, amennyiben a kormány végrehajtja azokat.

Putyin csütörtök óta több tanácskozáson is beszélt, de az elnök követeléseiről nem ejtett szót.

Putyin 2008-ban távozott elnöki tisztségéből, mert az alkotmány értelmében harmadik mandátumért nem indulhatott, s ő jelölte ki Medvegyevet utódául.

Az államfő eleinte bábnak tűnt, de egyre nagyobb súlyra és bázisra tesz szert. Számos megfigyelő szerint valami zajlik az Oroszországot vezető tandem tagjai között; a sajtó felfigyelt egyebek között arra, hogy az utóbbi időben rendszeresen azonos időpontban tart értekezleteket az elnök és a kormányfő. Mások szerint teljes az egyetértés, továbbra is Putyiné a hatalom, s a két politikus eltérő stílusával csupán különböző közönségrétegeket szolgál ki.