Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiderült: gyógyszergyártók állnak a WHO néhány influenza-szakértője mögött

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egészségügyi Világszervezet 15 új influenza-tanácsadója közül öten kaptak támogatást a gyógyszeripartól, többek között influenza-oltóanyag kutatásra szakosodott cégektől - jelentette be szerdán a nemzetközi szervezet.

A WHO először hozta nyilvánosságra 15 tagú sürgősségi bizottsága névsorát. Az új influenza-járvány idején csupán a bizottságot vezető John MacKenzie ausztrál professzort nevezték meg a testület tagjai közül.

Az afrikai, ázsiai, európai, dél- és észak-amerikai szakértők neve a WHO honlapján jelent meg. A többségük tudományos kutató és járványszakértő, de van köztük egy szenegáli diplomata, thaiföldi és chilei közegészségügyi tisztviselő, valamint nemzetközi légi közlekedési és egészségügyi szakember is. A teljes lista a www.who.int/ihr/emerg_comm_members_2009/en/index.html internetcímen olvasható.

Korábban olyan aggodalmak vetődtek föl, hogy a gyógyszeripar a potenciális érdekellentéteket kihasználva befolyásolhatta az új influenza elleni oltóanyag nagy mennyiségű megrendelésére hozott döntéseket.

A WHO korábban következetesen tagadta a vádakat arra hivatkozva, hogy ellenőrizte a bizottság tagjait és azért tartotta titokban kilétüket, hogy megóvja őket a kezdődő új influenza-járvány miatt rájuk nehezedő nem kívánatos nyomástól.

A listából kiderült, hogy a bizottság hat tagja közölte a szervezettel, hogy vannak érdekeltségei, közülük öten gyógyszercégek támogatását élvezték, illetve élvezik jelenleg is.

A bizottság látta el tanácsokkal Margaret Chant, a WHO főigazgatóját az új influenzával kapcsolatban, és a WHO a tájékoztatásuk nyomán emelte a riasztási fokozatokat, miután a H1N1-vírus terjesztette járvány Mexikó után az Egyesült Államokban is felütötte a fejét. A tagoknak szerepük volt abban, hogy a WHO 2009 nyarán világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát, amelynek nyomán megindult az oltóanyagok kifejlesztése és gyártása.

Az új influenza-járvány azonban a vártnál kevésbé súlyosnak bizonyult. A szükségtelenné vált költséges oltóanyag tartalékokat meg kellett semmisíteni, és az Európai Parlament egyes képviselői úgy vélekedtek, hogy indokolatlan volt az ijedelem.

Chan kedden jelentette be hivatalosan az új influenza-járvány végét. A WHO becslése szerint mintegy 300 millió embert oltottak be, és a betegségnek 18500 halálos áldozata volt világszerte.