eur:
392.21
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kiderült: gyógyszergyártók állnak a WHO néhány influenza-szakértője mögött

Az Egészségügyi Világszervezet 15 új influenza-tanácsadója közül öten kaptak támogatást a gyógyszeripartól, többek között influenza-oltóanyag kutatásra szakosodott cégektől - jelentette be szerdán a nemzetközi szervezet.

A WHO először hozta nyilvánosságra 15 tagú sürgősségi bizottsága névsorát. Az új influenza-járvány idején csupán a bizottságot vezető John MacKenzie ausztrál professzort nevezték meg a testület tagjai közül.

Az afrikai, ázsiai, európai, dél- és észak-amerikai szakértők neve a WHO honlapján jelent meg. A többségük tudományos kutató és járványszakértő, de van köztük egy szenegáli diplomata, thaiföldi és chilei közegészségügyi tisztviselő, valamint nemzetközi légi közlekedési és egészségügyi szakember is. A teljes lista a www.who.int/ihr/emerg_comm_members_2009/en/index.html internetcímen olvasható.

Korábban olyan aggodalmak vetődtek föl, hogy a gyógyszeripar a potenciális érdekellentéteket kihasználva befolyásolhatta az új influenza elleni oltóanyag nagy mennyiségű megrendelésére hozott döntéseket.

A WHO korábban következetesen tagadta a vádakat arra hivatkozva, hogy ellenőrizte a bizottság tagjait és azért tartotta titokban kilétüket, hogy megóvja őket a kezdődő új influenza-járvány miatt rájuk nehezedő nem kívánatos nyomástól.

A listából kiderült, hogy a bizottság hat tagja közölte a szervezettel, hogy vannak érdekeltségei, közülük öten gyógyszercégek támogatását élvezték, illetve élvezik jelenleg is.

A bizottság látta el tanácsokkal Margaret Chant, a WHO főigazgatóját az új influenzával kapcsolatban, és a WHO a tájékoztatásuk nyomán emelte a riasztási fokozatokat, miután a H1N1-vírus terjesztette járvány Mexikó után az Egyesült Államokban is felütötte a fejét. A tagoknak szerepük volt abban, hogy a WHO 2009 nyarán világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát, amelynek nyomán megindult az oltóanyagok kifejlesztése és gyártása.

Az új influenza-járvány azonban a vártnál kevésbé súlyosnak bizonyult. A szükségtelenné vált költséges oltóanyag tartalékokat meg kellett semmisíteni, és az Európai Parlament egyes képviselői úgy vélekedtek, hogy indokolatlan volt az ijedelem.

Chan kedden jelentette be hivatalosan az új influenza-járvány végét. A WHO becslése szerint mintegy 300 millió embert oltottak be, és a betegségnek 18500 halálos áldozata volt világszerte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×