eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Greenpeace: Sugárszennyezett területek égtek Oroszországban

Oroszországban voltak ugyan tüzek sugárszennyezett erdős területeken is, de a sugárzás szintje nem változott Moszkvában és más lakott településen sem - derült ki a korábbi ellentmondásos információk kapcsán szerdán kiadott közleményekből. Az erdőtüzek már 53 emberéletet oltottak ki.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint egyebek mellett tüzek dúltak a csernobili atomerőmű 1986-ban bekövetkezett katasztrófája idején szennyeződött területeken. Ezt Gennagyij Onyiscsenko tiszti főorvos cáfolta, de szerdán az országos erdészeti szervek a tényt megerősítették, hangsúlyozva, hogy Moszkvában normális szintű háttérsugárzást mérnek.

Az Országos Erdővédelmi Hatóság szerint a Csernobilhoz közeli erdőkben eddig 28 erdőtűz volt 269 hektáron, de június közepe óta a jelentősebben szennyezett Brjanszki, Kalugai, Tulai, és Orlovi, valamint az enyhén fertőzött Cseljabinszki, Kurgani, és Penzai területen is regisztráltak tüzeket nukleárisan szennyezett területeken, összesen több mint 3000 hektáron.

A Szövetségi Erdészeti Igazgatóságnál az Interfax hírügynökségnek szerdán azt mondták, hogy jelenleg sehol nincs tűz ezeken a területeken. Hozzátették: a tűzveszély a sugárszennyezett erdőkben évről évre nő, mert ott minden tevékenység tilos, és csak halmozódik a száraz, holt faanyag. Most azonban új kezelési szabályokat dolgoztak ki, s ezek javítani fognak a helyzeten.

A radioaktív sugárzást folyamatosan figyelemmel kísérő Radon Intézet szerint Moszkvában nincs ok az aggodalomra, a sugárzás nem haladja meg a szokásos mértéket. A szakértők elismerték azonban, hogy tűz esetén akár több száz kilométerre is eljuthatnak a sugárzó anyagok a füsttel.

Az országos meteorológiai intézet mérései is azt támasztják alá, hogy nincs változás a sugárzás mértékében sem a fővárosban, sem az ország más lakott településein.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint Moszkva környékén javulóban van az erdőtűzhelyzet. Irina Andrianova szóvivő elmondta, hogy kedden további nagy erőket vontak össze a főváros körüli oltási munkálatokra, és megkezdték több korábban tőzegkitermelés céljából kiszárított mocsár elárasztását.

A fővárosban szerdán az utóbbi napokhoz képest jelentős mértékben megtisztult a levegő, és megnőtt a látótávolság. Láthatóvá vált a még halvány napsütés is, és a megengedett érték alá csökkent a levegő károsanyag-tartalma majd minden mért szennyezést illetően, csak a szénhidrogéneké múlta felül mintegy 25 százalékkal a megengedett értéket. Ez részben a kedd esti esőnek, az ezt követő csekély lehűlésnek és az immár nem a várostól keletre dúló tüzek felől fújó szellőnek köszönhető.

Az országos meteorológiai intézet szerint azonban csütörtökön újra romlik majd a helyzet az újra kedvezőtlenre forduló időjárási viszonyok miatt. A hőség azonban, amely szerdára 30 fokra csökkent, legalább ezen a szinten tovább tart várhatóan még 9-10 napon át. Oroszország európai részének középső területén az intézet augusztus 11. és 13. között 37-40 fokra számít, délen némi esőkkel és viharokkal. Oroszország északnyugati területein 35 fokot várnak, egyes részeken esőkkel és viharokkal. Délen viszont a hőmérő higanyszála eléri a 40-43 fokot, és esők nem várhatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×