Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megtámadtak egy magyar alakulatot Afganisztánban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megtámadtak egy magyar alakulatot Afganisztánban. A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint két katona megsérült, egyikük súlyosan, társa könnyebben. A tárca hangsúlyozta: a sérülteket a csoport egészségügyi személyzete azonnal ellátta, és állapotukat stabilizálta.

A két magyar katonát légi úton a kunduzi német katonai kórházba vitték, családjukat értesítette a Honvédelmi Minisztérium. A tárca közölte azt is, hogy az egység a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport felelősségi területén feladatot hajtott végre, amikor megtámadták a katonákat.

Gránátvetővel (RPG) lőttek rá a magyar katonákat szállító konvojra; a menetoszlop második autóját érte találat, amelynek következtében egy katona artériás sérüléseket, egy másik pedig hámsérüléseket szenvedett - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a támadás miatt összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón.

A szóvivő elmondta, hogy a katonák a Baglánban lévő Puli Kumritól, a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) központjától mintegy 80 kilométerre tartottak ellenőrzést egy város környékén, s a visszafelé tartó úton, lesállásból lőttek rá a négy autóból álló konvojra.

Tömböl László vezérkari főnök az esetről tájékoztatta Szekeres Imre minisztert, aki informálta Bajnai Gordon kormányfőt és Lázár Jánost, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnökét.

Hanganyag: Seres Gerda