Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csehország tisztiorvosa is megkapta az újinfluenzát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy valószínűséggel Csehország tisztiorvosa, Michael Vít is megkapta az újinfluenzát - jelentették be Prágában.

Ugyanakkor Vít az a személy, aki Csehországban központi szinten a H1N1 vírus elleni küzdelmet koordinálja, s ő dönt arról, mikor melyik lakossági csoport kap védőoltást.

Az országos tisztiorvos, aki egyben az egészségügyi miniszter helyettese is, az első magas rangú cseh állami köztisztviselő, aki megkapta ezt a betegséget.

"Valóban megkaptam" - nyilatkozott telefonon a Nova kereskedelmi televíziónak Vít. "Az influenza minden jelét érzem magamon. Miután az idén az influenzás esetek 95 százalékában újinfluenzáról van szó, szinte biztos vagyok abban, hogy én is megkaptam" - jegyezte meg.

Vít tavaly beoltatta magát a klasszikus influenza ellen. Az újinfluenza vírusa ellen még nem kapott védőoltást.

"Nem értem az egészet. Népszerűsítik az újinfluenza elleni védőoltást, de saját maguk mégsem éltek vele" - reagált a hírre Václav Klaus államfő. Klaus határozottan ellenzi, hogy a kormány kötelezővé tegye a védőoltást a lakosság bizonyos csoportjai számára. "Ez durva beavatkozás lenne az emberi jogokba" - vélekedett.

Klaus kritikája után a kormány elhalasztotta a kötelező védőoltást a hadsereg kiválasztott katonái körében. "Ellenzem, hogy kísérleti nyulaknak használják a katonákat" - jelentette ki a köztársasági elnök, egyben a hadsereg főparancsnoka.

Csehország több mint egymillió vakcinát vett, de nincs túl nagy érdeklődés iránta. A laboratóriumi vizsgálatok alapján eddig 95 cseh állampolgár halála kapcsolható össze az újinfluenzával.