eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Neonáci szervezet katonai szárnya felelős az oroszországi vonatrobbantásért

A Nyevszkij expressz balesetének helyszínén egy második pokolgépet is találtak, ami felrobbant, de nem teljes erővel - közölte Vlagyimir Jakunyin, az orosz vasúttársaság vezérigazgatója szombaton délután. Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere kora este bejelentette, hogy az evakuálás befejeződött. A Moszkva-Szentpétervár vonalon este egy sínpáron megindult a közlekedés. A Combat 18 elnevezésű szélsőjobboldali szervezet vállalta a felelősséget a Nyevszkij expressz ellen pénteken este elkövetett robbantásos merényletért. A szervezet ezt az egyik honlapján jelentette be.

A közönség erről egyebek között több hírportálról - így a news.ru honlapról - valamint az Eho Moszkvi rádió adásából értesült. A hatóságok egyelőre kétkedéssel fogadták a bejelentést, de hangsúlyozták, hogy minden irányban nyomoznak.

A Combat 18-at a Vér és Becsület elnevezésű neonáci szervezet katonai szárnyának tekintik, 91-ben alakult, s azóta a nyugat-európai országokban folyamatosan fellépnek tagjai ellen a hatóságok. A jelen ismeretek szerint Nagy-Britanniában, Belgiumban, Németországban és Oroszországban működik szervezete - ez utóbbit szombaton orosz jogvédők megerősítették. Az orosz szervezet tagjait erőszakra különösen hajlamosnak tartják.

Éppen a Nyevszkij expressz ellen már két éve is elkövettek hasonló merényletet, és akkor is felmerült, hogy a szélsőjobb állhat mögötte, de akkor végül kaukázusiak kerültek bíróság elé. Orosz jogvédők szerint a Combat 18 két napja egy robbanószerkezet nélküli, "ál-pokolgépet" helyezett el a szentpétervári metróban. Nemrég Moszkvában lelőtték az antifasiszta mozgalom egyik fiatal vezetőjét: bizonyos, hogy a tettesek neonácik voltak, de a Combat 18 eddig nem került szóba.

Megfigyelők szerint nem világos, ki ellen irányult a mostani merénylet, a Nyevszkij expresszen ugyanis többnyire turisták és üzletemberek, hivatalnokok utaznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×