Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Irán elkobozta Sirin Ebadi Nobel-békedíját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az iráni hatóságok elkobozták Sirin Ebadi Nobel-békedíját, amelyet az ügyvédnő 2003-ban kapott az emberi jogok és a demokrácia népszerűsítéséért - jelentette be a norvég kormány. A közlés szerint az oslói külügyminisztériumba kérették Irán ügyvivőjét, hogy tiltakozásukat fejezzék ki.

Az iráni hatóságok elkobozták Sirin Ebadi Nobel-békedíját, amelyet az ügyvédnő 2003-ban kapott az emberi jogok és a demokrácia népszerűsítéséért - jelentette be csütörtökön a norvég kormány.

A közlés szerint a külügyminisztériumba kérették Irán oslói ügyvivőjét, hogy tiltakozásukat fejezzék ki.

Jonas Gahr Störe norvég külügyminiszter kabinetje szerint Sirin Ebadi Nobel-békedíjának érmét és okmányát, valamint más tárgyait egy banki széfből vitték el.

"Most fordult először, hogy egy ország valakitől elkobozta a Nobel-békedíjat" - áll a norvég külügyminiszter közleményében.

Ragnhild Imerslund norvég külügyi szóvivő közölte: azért kérették be a minisztériumba az iráni ügyvivőt, hogy tiltakozzanak a Nobel-békedíj elkobzása miatt. A tárca egyben kifejezte aggódását Sirin Ebadi és családtagjai sorsa miatt is.

Az ügyvédnő több munkatársát és a férjét is őrizetbe vették és bántalmazták az utóbbi hónapokban Iránban.

"Ezek a tények arról tanúskodnak, hogy Iránban nem tisztelik a szólásszabadságot" - közölte a norvég külügyminisztérium.

A rangos kitüntetést adományozó norvég Nobel-bizottság szintén tiltakozni kíván a díj elkobzása miatt.

"Nem emlékszem rá, hogy a múltban ilyesmi előfordult volna" - mondta Geir Lundestad, a Nobel-bizottság titkára.

"Soha egyetlen kitüntetettel sem bántak így. Még ellenzékiekkel, mint az orosz Andrej Szaharovval vagy a lengyel Lech Walesával is különbül bántak a saját országukban" - tette hozzá. Mindketten a hidegháború alatt kapták a kitüntetést: Szaharov 1975-ben, Walesa pedig 1983-ban.