Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Nem lesz újabb palesztin felkelés"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem lesz újabb palesztin felkelés (intifáda) Izrael ellen annak ellenére, hogy a palesztinok csalódottak a megbékélési folyamat megrekedése miatt - jelentette ki helyi idő szerint hétfőn az argentínai látogatáson tartózkodó Mahmúd Abbász palesztin elnök.

A Trouw című keresztény-liberális holland lap azt írta hétfőn: úgy tűnik, Abbász hiába sürgette egy független palesztin állam mihamarabbi elismerését, a nemzetközi közösség túlságosan tart attól, hogy egy ilyen lépés nyugtalanságot váltana ki a Közel-Keleten. Ezért irányul minden remény a palesztin-izraeli béketárgyalások újrafelvételére. Ha viszont ezek a remények nem válnak valóra, akkor nem csodálkozhat sem Barack Obama amerikai elnök, sem az Európai Unió azon, ha újabb palesztin intifáda tör ki.

Abbász egyértelművé tette újságíróknak nyilatkozva, hogy a palesztinok nem akarják a 2000 és 2005 közötti felkelés megismétlését. "A palesztin nép csak olyan megoldásokon gondolkodik, amelyeken el lehet jutni a békéhez, a tárgyalásos úton, és nem máson. Nem térünk vissza az intifádához, mert túl sokat szenvedtünk" - szögezte le a palesztin elnök.

Abbász Buenos Airesben találkozott Cristina Fernández de Kirchner argentin elnökkel. Mindketten bírálták Izraelnek azon múlt heti bejelentését, miszerint újabb 900 lakást építenek egy kelet-jeruzsálemi negyedben.

A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet akarják megtenni leendő független államuk fővárosává.

Egy héttel ezelőtt járt hivatalos argentínai látogatáson Simon Peresz izraeli elnök. A vele való megbeszélésen Kirchner ismét elmondta, hogy országa megbékélést szeretne a Közel-Keleten, egy független palesztin állam megalakulását és azt, hogy Izrael lakossága biztonságban éljen az ország elismert határai között.