Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Berlin 20 éve és ma - nézze meg!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Húsz évvel ezelőtt, 1989 november 9-én kezdődött a berlini fal ledöntése. A brit Daily Telegraph ez alkalomból egy olyan fotó-összeállítást közöl az azóta újra Németország fővárosává váló Berlinről, amelyen azt nézhetjük meg, mennyit változott két évtized alatt.

1989 november 10-én a Reichstag mellett még állt a berlini fal, húsz évvel később azonban már csak egy vonal jelzi a helyét az út közepén. 1961-ben, amikor az NDK népessége már havonta 30 ezerrel csökkent a kivándorlók miatt, kezdték el a műszaki határzár építését a város közepén. A később felépített fal helyén először szögesdrótkerítés volt. A drótakadályok előtt pár méterrel, keresztbe az utcákon árkot ástak.

Eközben a szovjet szektorban a határvonaltól beljebb elterelték a forgalmat. Korábban 80 átkelő volt a keleti és a nyugati szektor között, ekkor 12 maradt ezek közül. Elvágták a gyorsvasút- és metró-összeköttetést is két városrész között. A fal felhúzása mindkét városrészt megbénította, hiszen az addig központi részen fekvő területek szélre kerültek.

A határzárás igen váratlan volt az ott élők számára, a nyugati diplomácia számára azonban nem volt meglepő.

A határt igen szigorúan őrizték a keleti oldalon, egyes becslések szerint 75 ezer embert vontak felelősségre azért, mert megkísérelt átjutni a műszaki határzáron. A határőrök később tűzparancsot kaptak. 1989-ig 268-an próbáltak meg átszökni a falon, közülük 125-en haltak meg. 62 embert lelőttek, a többiek balesetek, szívroham vagy öngyilkosság miatt veszítették életüket.

1989-ben, amikor Kelet-Németország politikailag és gazdaságilag is megrendült, a keleti oldalon mindennapossá váltak a tömegtüntetések, amelyeken a fal ledöntését követelték.

November 9-én született meg az utazási törvény, amelyet sajtótájékoztatón ismertettek még aznap. Az emberek a televízióban hallhatták, ahogy Günter Schabowski - az egyetlen akkori politikus, aki kiállt a tiltakozók mellett - egy újságírói kérdésre elmondta, hogy az utazási engedmény azonnal hatályba lépett. A berliniek azonnal a falhoz indultak, ám az ott lévő határőrök még semmilyen utasítást nem kaptak.

Hatalmas tömeg alakult ki a falnál, 23 órakor ezért a határőrök már mindenkit átengedtek. Pár nappal később mindkét oldalról elkezdték bontani a falat.

A Daily Telegraph összeállításában a többi mellett a Bernauer Strasse, a Reichstag, a Brandenburgi kapu, a Charlottenstrasse vagy a Markgrafenstrasse látható. Ha látni akarja a galériát a helyszínek húsz évvel ezelőtti és mostani fotóiról, kattintson ide.