Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Alkotmányellenesnek tartja a bolgár kormányfő az új muszlim pártot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alkotmányellenesnek tartja a bolgár kormányfő a napokban Bulgáriában megalakult Muszlim Demokrata Unió nevű pártot.

Bojko Boriszov felkérte a bolgár nemzetbiztonsági ügynökséget (DANS), hogy vizsgálja meg a muszlim párt ügyét.

A Muszlim Demokrata Uniót az elmúlt hét végén alapították az észak-bulgáriai Szlavjanovóban. A Fokusz bolgár hírügynökség jelentése szerint egy török származású testvérpár, Juzeir és Ali Juzeirov kezdeményezéséről van szó. A párt hivatalos bejegyzéséhez ötezer aláírás szükséges, ebből egyelőre 2800 gyűlt össze.

A működését kizárólag magánadományokból finanszírozó új párt elnöke, Ali Juzeirov a bolgár rádiónak elmondta: céljuk a Bulgáriában élő muszlim-török lakosság összefogása. A Muszlim Demokrata Unió szerint alkotmánymódosításra lenne szükség Bulgáriában - hangsúlyozta.

A Rend, Jog és Igazság (RZS) nevű konzervatív parlamenti párt aggodalmának adott hangot, és szorgalmazta, hogy az ügyészség és a nemzetbiztonsági ügynökség avatkozzon be az ügybe. Jane Janev, a RZS elnöke szerint a Muszlim Demokrata Unió a radikális iszlám háttérszervezete Bulgáriában, és veszélyt jelent a nemzetbiztonságra.

A balkáni országban élő több mint egymilliós muszlim kisebbséget a politikában eddig a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) képviselte. A DPSZ 1989 óta több kormánykoalícióban is részt vett, 2007 óta európai parlamenti képviselője is van.