eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

WP: Király Béla nem akart segítséget kérni a Nyugattól a The New York Timesban

A The New York Times után a pénteki The Washington Post is terjedelmes, fotóval illusztrált nekrológban emlékezett meg a 97 éves korában elhunyt Király Béláról.

A vezető napilapok közé tartozó újság felidézte: az 1956-os Nemzetőrség főparancsnokának - mint későbbi interjúkban saját maga elmondta - a The New York Times riportere november 4-én felajánlotta, hogy címoldalas cikket ír a katonai vezetőről, ha az segítséget kér a Nyugattól. Õ azonban elutasította az ajánlatot, mondván, hogy egy ilyen jelentős lépés atomháborúhoz vezethetne.

A The Washington Post is kitért Király Béla életének arra az epizódjára, hogy a második világháborúban - a Jerusalem Post tudósítása szerint - emberi módon bánt 400 zsidó munkaszolgálatossal. A tábornok annak a Magyarországnak a hadseregében szolgált, amely a náci Németország szövetségeseként a Szovjetunió ellen harcolt, de nem teljesítette azt az utasítást, hogy a zsidókkal építtessen erődítéseket a szovjet fronton. Ehelyett magyar egyenruhába bújtatta őket és humánus módon bánt velük.

Az amerikai lap megjegyezte: később talán ez mentette meg életét. Mint a londoni Spectator magazin megírta, amikor 1944-ben megszökött egy Szibériába tartó szovjet vonatról, azt feltételezték róla, hogy fasiszta, de bizonyítani tudta, hogyan lépett fel a zsidók védelmében.

Az 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált és New Jersey-ben letelepedett, majd a Columbia Egyetemen a történelemtudomány doktora címet megszerző Király Béla több könyvet írt a magyar történelemről. A Szovjetunió élénk kritikusa maradt, részt vett a szenátus, valamint az ENSZ meghallgatásán és gyakran írt Nagy Imrét méltató levelet a The Washington Postnak és más lapoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×