eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A szuperdelegátusok mondhatják ki a döntő szót

Az amerikai elemzők szerint elképzelhető, hogy az úgynevezett szuperdelegátusok dönthetik el augusztusban azt, hogy Barack Obama vagy Hilary Clinton lesz a demokrata elnökjelölt - mondta Mong Attila, az InfoRádió Egyesült Államokban tartózkodó munkatársa. Az elemzők úgy vélik, a demokratáknak nem kedvez, hogy augusztusig húzódik a két jelölt versenye, mert az így elköltött kampánypénzek hiányozni fognak a republikánusok elleni kampányban.

Az afro-amerikai Barack Obama szenátor magabiztosan nyerte a keddi előválasztást a demokrata párti jelöltségért folyó versenyben Mississippi államban, ahol 37 százalékos a fekete lakosok aránya. A voksok mintegy 60 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Hillary Clinton 37-et. Ráadásul nemcsak a fekete, hanem a fehér lakosság körében is jelentős előnyre tett szert.

Mississippi 33 elkötelezett, vagyis az aspiránsok között a végeredmény arányában szétosztandó küldöttet, továbbá hét el nem kötelezett, vagyis elvben a saját belátása szerint voksoló szuperdelegátust küld az augusztusi jelöltállító pártkonvencióra.

Barack Obama győzelmének hosszú távú következményei lehetnek. Ezt követően nagyon valószínű, hogy a küzdelem már csak augusztusban, a demokrata párti jelölőkongresszuson dől el - ott is az úgynevezett szuperdelegáltak által, akiknek szavazata nem kötött -, hiszen nem maradtak olyan államok, amelyekkel Hillary Clinton megszerezhetné a győzelmet, legfeljebb egyenlíthet.

Mindebből pedig az következik, hogy az egymással vívott küzdelemben nyár végéig jócskán elfogy a demokrata szimpatizánsok adománya, így a republikánus jelölt elleni harcra kevesebb pénz marad. Ráadásul megmarad a demokrata párton belüli megosztottság is.

Ki az esélyesebb John McCainnel szemben?

Az amerikai előválasztások sorában most egy hathetes szünet következik be, amely alatt a demokratáknak azt kell eldönteniük, hogy melyik jelöltjük esélyesebb John McCain-nel szemben. Hillary Clinton egyre meggyőzőbben láttatja magát kemény harcosként, Barack Obamának pedig a legnagyobb kihívás, hogy eleganciáját és szlogenjeit tartalomra váltsa.

Legközelebb Pennsylvaniában, április 22-én tartanak előválasztást a demokraták. Sok elemző szerint a hosszú szünet Hillary Clintonnak kedvez.Az máris látszik, hogy Hillary Clinton még John McCaint is csatasorba állította: egyik reklámjában John McCain és a saját élettapasztalatára hivatkozik, szembeállítva kettejüket a szlogengyárosnak és tapasztalatlannak bélyegzett Illinois-i szenátorral.

Barack Obama maga is tálcán kínált néhány helyzetet a hibáira vadászó Hillary Clintonnak: például akkor amikor felesége azt találta mondani egy tévéműsorban, hogy most először büszke a hazájára, amikor férje ennyire sikeres lett. Ezzel a vietnámi veteránoktól az Öböl-szindróma miatt máig depressziós katonákig mindenkit meg tudott sérteni.

Hillary Clintonról pedig azt mondják, hogy minél inkább csúszott ki a politikai talaj a lába alól, annál inkább merte emberi arcát mutatni, amit a demokraták a texasi, az Ohio-i és Rhode Island-i győzelemmel jutalmaztak.

"Szégyelld magad Barack Obama" - kürtölte világgá a szenátor asszony, majd gúnyosan karikírozta Obama magasröptűnek minősített retorikáját és ami a legfontosabb - vélik az elemzők -, végre kipenderítette férjét, Bill Clintont a rivaldafényből.

Ohio-ban már magában köszönte meg a győzelmet, és azóta úgy jelenik meg a szavazók előtt, mint harcias, egyedül is helyt álló, független nő. Ezzel pedig a női választók sokkal inkább tudnak azonosulni.

Ami Barack Obamából hiányzik

Eközben a fiatal és mindig elegáns Obamából pont ez hiányolják: azt akarják látni, hogy a szenátor két lábbal a földön áll és ha kell, megizzad, a fáradságos úton beporosodik a ruhája, csakhogy ő lehessen a demokraták első embere.

A legtöbb esetben ugyanis - és ebben republikánusok és demokraták egyetértenek - az elnökjelöltségig legalább egy politikai haláltusát is meg kell vívniuk a jelölteknek.

Hillary Clintonnak ez megadatott, amikor sorozatban 11 fordulót veszített, Barack Obamának azonban még meg kell mutatnia, hogy képes kezelni a viszontagságot, és nemcsak a politikai vízióira, a nyakkendőjére vagy a cipője fényére tud figyelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×