eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Magyarország az oroszok megbízható partnere - lapvélemények a Déli Áramlatról

Bulgária, Szerbia és Magyarország az oroszok megbízható partnerei - kommentálja az orosz sajtó a magyar miniszterelnök moszkvai látogatását a Déli Áramlat gázvezetékről szóló megállapodás aláírása alkalmából. A 900 kilométer hosszúra tervezett gázvezeték orosz források szerint 10 milliárd dollárba kerül, és az orosz sajtó is beszámol arról, hogy a magyar csatlakozás fájdalmas pont az EU számára a Nabucco tervei miatt.

2013-ban indul a gázszállítás a Déli Áramlatnak nevezett vezetéken keresztül, és most már Magyarországra is - kürtölték világgá a hírt az orosz sajtóorgánumok Gyurcsány Ferenc látogatását kommentálva.

A tervek szerint az Európa gázszükségletének egyötödét fedező, az orosz lapok által grandiózusnak és ambiciózusnak minősített Déli Áramlat orosz-olasz közös vállalkozásban Bulgárián, Szerbián, Magyarországon át 30 milliárd köbméter gázt visz majd az unió országaiba a Fekete-tenger alatt is haladva.

A 10 milliárd dolláros óriástervből Szerbia is szépen húz hasznot - jegyzi meg a moszkvai napisajtó -, hiszen Belgrád tározót épít magának 300 millió köbméter gáz elhelyezésére, és tranzitdíjat is kap.

Magyarország is erre számít - teszik hozzá, kiemelve, hogy a magyar részvételi hajlandóság a Déli Áramlatban fájdalmas pont az uniónak, mert Nyugat-Európában úgy gondolják, hogy a Déli Áramlat kioltja majd Budapest szenvedélyét a Nabucco iránt, amely a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát kötné össze Törökországon keresztül az EU-val Oroszország mellőzésével.

Gyurcsány Ferenc azóta is igyekszik nyugtatgatni nyugati partnereit - élcelődik az egyik vezető orosz lap internetes kiadása.

A 900 kilométer hosszúra tervezett dél-európai gázvezeték három év alatt épülne meg, bár a megvalósíthatósági tanulmány orosz források szerint csak az idei év végére készül el.

A dél-európai igény azonban olyan tetemes az orosz gázra, hogy azt mindenképpen megépitik, annál is inkább, mert Ukrajna jelenlegi tranzitországi pozícióját ellensúlyozhatja - teszik hozzá a kommentárok. Bulgária, Szerbia és Magyarország pedig - vélekednek az orosz szakértők - Oroszország teljesen megbízható partnerei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×