eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A szlovák kormánypártok nem akarnak magyarokat ünnepelni

A szlovák kormánypártok nem tartják helyénvalónak az ellenzéki kereszténydemokrata mozgalom elképzelését, hogy a tervezett új emléknapok között magyar vonatkozású események illetve személyiségek is szerepeljenek.

Pavol Minárik, kereszténydemokrata honatya már korábban jelezte, hogy a nemzeti ünnepeket, munkaszüneti napokat, évfordulókat és emléknapokat érintő törvénymódosítást szeretne benyújtani a törvényhozásban.

A KDH képviselője azzal indokolja a lépést, hogy a jelenleg hivatalosan elismert különböző ünnepek között ezer év szünet van, holott a Cirill, Metód és ¥udovít ©túr között eltelt időben is létezett a szlovák történelem.

A törvénymódosítás szerint évente megemlékeznénk Szent Istvánról, Bél Mátyás tudósról és Chatam Sofer 19. századi híres rabbiról.

Olyan események is szerepelnek a javaslatban, mint a pozsonyi Academia Istropolitana, a nagyszombati egyetem, az eperjesi kollégium és a selmecbányai bányászati akadémia megalapításának, valamint Mária Terézia pozsonyi megkoronázásának megünneplése.

Amint az várható volt, a javaslat kapcsán éles szópárbaj alakult ki a parlamentben.

Ján Podmanicky a legnagyobb kormánypárt, a Smer-Szociáldemokrácia képviselője egyenesen zavarosnak nevezte a kereszténydemokrata honatya elképzeléseit, főleg azt hogy miért kellene emléknapot szentelni a magyar állam megalapítójának.

A javaslat kidolgozója, Pavol Minárik válaszában azt mondta, hogy az első magyar király, legalábbis élete utolsó szakaszában, jó és jámbor ember volt, ezért is avatta őt szentté az egyház.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×