eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megbukott az olasz kormány

Benyújtotta lemondását Romano Prodi olasz kormányfő Giorgio Napolitano államfőnek - közölte az olasz elnöki hivatal. A tájékoztató szerint Napolitano arra kérte Prodit, hogy ügyvivő minőségben vezesse a kormányt, amíg zajlanak a válság rendezését célzó politikai tárgyalások. Előzőleg Prodi elvesztette a bizalmi szavazást a szenátusban. Napolitanónak döntenie kell arról, hogy előre hozott választásokat ír ki, vagy valaki mást kér fel kormányalakításra.

A bizalmi szavazást azért tartották, mert a Demokratikus Unió Európáért a hét elején kilépett a kormánykoalícióból és megvonta támogatását a Prodi-kormánytól.

Ennek előzménye, hogy a párt vezetője, Clemente Mastella lemondott a múlt héten igazságügyi miniszteri posztjáról, mert vizsgálat indult ellene és felesége - Campania régió közgyűlésének elnöke - ellen korrupció gyanújával.

A szavazás előtt viharos jelenetek zajlottak le az olasz szenátusban.

Miután Nuccio Cusumano kereszténydemokrata szenátor bejelentette, hogy a pártja (a Demokratikus Unió Európáért nevű katolikus párt) által elfogadott irányvonal ellenére ő bizalmat készül szavazni Prodinak és kormányának, heves tiltakozás tört ki az ülésteremben.

Tommaso Barbato, az UDEUR szenátusi csoportjának vezetője árulónak minősítette párttársát, és olyan mozdulatot tett, mintha le akarná lőni.

Többen leköpték a pártfegyelem megsértőjét. Cusumano elájult a kiállt izgalmaktól, hordágyon vitték el a szenátus ülésterméből.

Prodi demokratikus országhoz méltatlannak nevezte a történteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×