Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Láncfűrészek rontották el a brazil elnök kedvét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hihetetlen tempóban fogy az amazóniai esőerdő: csak 2007 utolsó öt hónapjában háromezer négyzetkilométernyi területen pusztították el a növényzetet, legnagyobbrészt illegálisan.

Csupán néhány hónap telt el azóta, hogy a brazil kormány bejelentette: végre kevesebb fát vágtak ki az amazóniai esőerdőből.

A növényzetpusztítás most rekordszintet ért el: soha, egyik év utolsó hónapjaiban annyi fát nem vágtak ki ott, mint 2007-ben - számolt be erről Gilberto Camara, a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet vezetője, miután átnézte a területről készült műholdfelvételeket.

Az ügyben megszólalt a dél-amerikai ország környezetvédelmi minisztere, Marina Silva is. A tárcavezető szerint az erdőirtás egyik oka, hogy jelentősen emelkedett az olyan termékek ára, mint a szója: ennek következtében egyre több és több farmer fog favágásba, hogy újabb földterületekhez jusson, így többet termelhessen.

A pusztítás mértéke Mato Grosso államban a legjelentősebb: azon a területen az esőerdő felét - 1.786 négyzetkilométernyit - kiirtották.

A brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva a hírek szerint hamarosan válságtanácskozást hív össze az ügyben.

Lehetséges, hogy kiderül: nem is csak háromezer négyzetkilométernyit pusztítottak el az esőerdőből. A szám csak becslés, a nagyobb felbontású műholdfelvételek elemzése ugyanis még hátra van.