eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Láncfűrészek rontották el a brazil elnök kedvét

Hihetetlen tempóban fogy az amazóniai esőerdő: csak 2007 utolsó öt hónapjában háromezer négyzetkilométernyi területen pusztították el a növényzetet, legnagyobbrészt illegálisan.

Csupán néhány hónap telt el azóta, hogy a brazil kormány bejelentette: végre kevesebb fát vágtak ki az amazóniai esőerdőből.

A növényzetpusztítás most rekordszintet ért el: soha, egyik év utolsó hónapjaiban annyi fát nem vágtak ki ott, mint 2007-ben - számolt be erről Gilberto Camara, a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet vezetője, miután átnézte a területről készült műholdfelvételeket.

Az ügyben megszólalt a dél-amerikai ország környezetvédelmi minisztere, Marina Silva is. A tárcavezető szerint az erdőirtás egyik oka, hogy jelentősen emelkedett az olyan termékek ára, mint a szója: ennek következtében egyre több és több farmer fog favágásba, hogy újabb földterületekhez jusson, így többet termelhessen.

A pusztítás mértéke Mato Grosso államban a legjelentősebb: azon a területen az esőerdő felét - 1.786 négyzetkilométernyit - kiirtották.

A brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva a hírek szerint hamarosan válságtanácskozást hív össze az ügyben.

Lehetséges, hogy kiderül: nem is csak háromezer négyzetkilométernyit pusztítottak el az esőerdőből. A szám csak becslés, a nagyobb felbontású műholdfelvételek elemzése ugyanis még hátra van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×