Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Megelőző nukleáris csapásra kell készülnie az NATO-nak\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megelőző nukleáris csapás végrehajtására kell felkészülnie a NATO-nak annak érdekében, hogy meggátolja az ellenség tömegpusztító fegyvereinek bevetését - erre figyelmeztet volt katonai vezetők egy csoportja.

A NATO működésének gyökeres megváltoztatását javasolják azok a volt, magas rangú katonai vezetők, akik jelentést is készítettek a kérdésről.

A szervezet megújítását szorgalmazó tanulmány szerzői között ott van Lord Peter Inge, a korábbi brit vezérkari főnök és az amerikai John Shalikashvili tábornok, a NATO korábbi európai parancsnoka, az amerikai egyesített vezérkar főnöke.

A magas rangú katonai vezetők szerint a szervezet ellenségei nem pihennek, emiatt pedig fennáll egy - ugyan nem világméretű - nukleáris háború lehetősége.

A szakértők úgy vélik: az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének készen kell állnia arra, hogy, amennyiben szükség van, megelőző nukleáris csapást mérjen az ellenségre, mielőtt az tömegpusztító céllal vetné be fegyvereit.

Reform kell!

A jelentéssel a készítők célja az volt, hogy felhívják a NATO figyelmét arra, mekkora szükség van a reformra. A szakértők azt is javasolják, hogy a szervezet kössön új szerződést az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval annak érdekében, hogy meg tudjon küzdeni a Nyugatot veszélyeztető modern katonai és terrorfenyegetéssel.

A katonai vezetők arról is szót ejtettek, hogy nemcsak a politikai fanatizmus és a vallási fundamentalizmus jelent komoly veszélyt a Nyugatra nézve, hanem a szervezett bűnözés és a globális klímaváltozás is. Arról is említést tettek, hogy egyre gyengülnek az olyan világméretű szervezetek, mint az ENSZ.

Kihagyható lépések

A szakértők szerint ideje lenne megfontolni annak lehetőségét, hogy a NATO-ban sürgős esetekben elhagyható legyen a konszenzusos döntéshozatal, így ugyanis elkerülhető lenne a vétók és kikötések miatti késlekedés.

A jelentés tartalmát az áprilisi, bukaresti NATO-csúcson vitatják meg az illetékesek.