Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Környezeti katasztrófával fenyeget az apadó folyó - megdöbbentő képekkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fenyegető vízhiány és környezeti katasztrófa újabb jelenként 140 éve nem látott alacsony szintre süllyedt a Jangce folyó szintje. Kína leghosszabb folyóján október óta 40 hajó került partra, mert elfogyott alóluk a folyó, amely 400 millió ember vízellátását biztosítja, és a térség legjelentősebb szállítási útvonala.

Sorra feneklenek meg a szállítóhajók a Jangcén. A kormányzati illetékesek szerint azért apadt le 140 éve nem látott mértékben a folyó, mert Kína déli és délnyugati részén tartós a szárazság, emiatt az ősszel gyakori volt a vízhiány.

Elismerik azonban azt is, hogy túl sok vizet vesz fel a Jangcéból a Három torok gátrendszer, amelyet nem csupán energiatermelési céllal építettek fel, hanem azért is, hogy szabályozzák a folyó vízszintjét, megelőzendő a súlyos nyári áradásokat.

Az illetékesek szerint a gátrendszer miatt csökkent 50 százalékkal a folyó vízszintje.

A vízhiány egyébként egész Kínát fenyegeti; ennek oka a globális felmelegedés, a növekvő népesség és a források nem elég hatékony felhasználása. Az ország középső és északi részén áthaladó Sárga folyó például rendszeresen kiszárad nyaranta egy-egy szakaszon.

A Jangce apadása azért különösen aggasztó, mert 11 ezer milliárd forintért épül az a rendszer, amely innen vezetné át a vizet a Sárga folyóba szükség esetén. Vuhannál a múlt héten már nem érte el a 14 méteres mélységet a Jangce vízszintje - ez 1866 óta nem fordult elő.

A Három szoros gátrendszernek ártalmas környezeti hatásait sokáig tagadták, ma már azonban a hivatalos szervek is kénytelenek elismerni. Az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a földcsuszamlások száma, vészesen elszaporodtak a patkányok, szennyezetté váltak a vízvezetékek, nő az erózió a Jangce torkolatánál és valószínűleg kipusztultak a folyóból a delfinek.