eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Már csak a csodában bíznak a drámai fordulatok után

Az elmúlt hónapokban a New York-i és New Jersey-i republikánus szervezetek nagy része egyértelműen az amerikai nagyváros korábbi polgármestere, Rudolph W. Giuliani mögött állt, biztosra véve, hogy a politikus lesz a jelenleg is kormányon lévő jobboldal következő amerikai elnökjelöltje. Ám a helyzet január közepére megváltozott...

Nehéz idők járnak mostanában Rudolph W. Giuliani volt New York-i polgármesterre, akit még pár héttel ezelőtt is az egyik legesélyesebbnek tartottak a republikánus jelöltség megszerzésére az amerikai elnökválasztáson. Az elmúlt napokban azonban még hívei közül is egyre többen kérdőjelezik meg a 2001. szeptember 11-i helytállása miatt is népszerű politikus stratégiájának helyességét.

Rudy Giuliani ugyanis a kampány kezdetén úgy döntött, hogy kihagyja az előválasztások kezdetét, amikor csak a kisebb, és így a jelöltállító kongresszuson a nagy államoknál jóval kisebb befolyással bíró államokban döntöttek a küldöttekről.

Időközben azonban a nagyon visszafogottan kampányoló volt New York-i polgármester országos szinten elveszítette vezető helyét a republikánus indulók között (van olyan közvélemény-kutatás, mely szerint csak a negyedik helyen található). Ami még ennél is kínosabb lehet, hogy az egyik legfontosabb államban, a hagyományosan jobboldalinak tekinthető Flordiában is elveszítette korábbi biztos vezetését.

Flordia, a kulcsállam

Nem csoda tehát, ha leghűségesebb támogatói és hívei is aggódni kezdtek. Egyre nagyobb az egyetértés, hogy ha Rudy Giuliani nem nyeri meg a január 29-én esedékes floridai előválasztást, akkor könnyen elbukhatja a végső jelöltséget is.

"Meglehetősen biztosnak tűnik, hogy győznie kell Floridában" - állítja például Rudy Giuliani New York-i kampányának társelnöke, Guy V. Molinari. Ha ez sikerül (esetleg szoros második helyen fut be), akkor viszont jó esélyt látnak arra, hogy szinte az összes delegátust magáénak tudhassa New York, New Jersey és Connecticut körzetéből a február 5-i előválasztásokon. Az a nap egyébként döntő fontosságú lesz, hiszen a republikánusok egyszerre 22 államban voksolnak.

A pesszimista forgatókönyv


Ez tehát a Giuliani-támogatók optimista verziója. Létezik azonban egy rosszabb menetrend is, mely szerint Giuliani nem nyer, mi több, alaposan lemaradva lesz csak második (esetleg még rosszabbul végez) Floridában.

Ebben az esetben még hívei szerint is az egy héttel később rendezendő New York-i előválasztás nagyon kemény menet lehet, hiszen az arizonai John McCain és a massachusettsi Mitt Romney is váratlanul kemény ellenfélnek bizonyulhat.

"Ha behúzza Floridát, behúzza New Yorkot is" - állítja Fred Siegel, aki korábban Rudy Giuliani tanácsadója volt és egy nem titkoltan rajongó életrajzot is írt a volt polgármesterről. Ugyanakkor azt még ő is elismeri, hogy a jelenlegi helyzetben egy floridai győzelemhez "csodával határos visszatérésre" lenne szükség, amire ő személy szerint "nem fogadna".

A tét mindenesetre hatalmas, hiszen New York 101, New Jersey 52, Connecticut pedig 30 küldöttet ad a republikánus jelölőgyűlésnek, ami 15 százaléka az elnökjelöltséghez szükséges szavazatoknak. Ráadásul mindhárom esetben érvényesül "a győztes mindent visz elv".Mindenesetre egyre többen kérdőjelezik meg Rudy Giuliani stratégiájának helyességét, azaz azt a döntést, hogy Iowában, New Hampshire-ben és Michiganben nem kampányolt, inkább Floridára összpontosított. Éppen ezért a média is keveset foglalkozott vele, így nem volt meglepő, hogy mindhárom helyszínen csúnyán leszerepelt.

"Az emberek végigkövették ezeket az előválasztásokat és egyre hangosabban kérdezgetik: mi mikor szállunk be a játékba?" - fogalmazta meg a Giuliani-hívők kételyeit Guy F. Talarico, a Republikánus Párt New Jersey-i volt elnöke, aki ugyanakkor úgy vélte, Rudy Giuliani megnyeri New Jersey-t.

A volt New York-i polgármester egyik szövetségese, vezető stratéga név nélkül nyilatkozva azt mondta: "nagy hazardírozás" volt Rudy Giuliani stratégiája, amiben a kezdetektől benne volt a bukás lehetősége.

Keserű számok

Márpedig ez a bizonyos bukás egyre valószínűbbnek tűnik, hiszen míg egy tavaly év végi közvélemény-kutatás szerint Floridában a 28 százalékon álló Rudy Giuliani 7 százalékponttal előzte meg a második Mike Huckabee-t (21 százalék) és 8 százalékponttal Mitt Romneyt (20 százalék), addig egy múlt heti felmérés szerint négy induló (az előbbi három kiegészülve John McCainnel) gyakorlatilag fej-fej mellett halad.

Az adatok azért is csalódást jelentenek a Giuliani-tábornak, mert a politikus decemberben alig egy hónap alatt közel 600 ezer dollárt (104 millió forintot) költött hirdetésre az államban, amivel a második a 676 ezer dollárt (117 millió forintot) költő Mitt Romney mögött.

Drámai fordulatok egész sora

Hasonlóan drámai a helyzet New Jersey-ben, ahol szeptemberben Rudy Giuliani még 32 százalékponttal (!!) vezetett a második John McCain előtt, most viszont már négy százalékponttal mögötte áll. Még a város volt polgármesterének valódi hazai terepnek számító New Yorkban is sokat romlott a helyzete, hiszen 33 százalékpontos előnye 22 százalékpontra olvadt.

Ami az országos adatokat illeti: októberben még a volt New York-i polgármester vezetett 29 százalékos eredménnyel, decemberben már csak 22 százalékon állt (holtversenyben Mike Huckabee-vel), míg múlt vasárnap már csak 10 százalékon (!!) állt John McCain és Mike Huckabee mögött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×