Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elege lett a kormánynak: 44 milliárd dollárt követel a dohánycégektől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
44 milliárd dollár kártérítést követel a nigériai kormány három nagy dohányipari vállalattól, a dohányzással összefüggő betegségek kezelési költségei miatt. Az afrikai ország kormánya egyes amerikai tagállamok mintájára perelte be a nagy gyártókat. A szkeptikusok szerint viszont kevéssé valószínű, hogy az ország ekkora összeget költött volna a betegekre.

Bár az Egyesült Államok egyes tagállamai megtették, viszonylag ritka, hogy egy szuverén ország indítson pert a nagy dohánygyártó cégekkel szemben.

Nigéria azonban most 44 milliárd dollárra perelte be a British American Tobbaco, a Phillip Morris és az International Tobacco nevű cégeket.

Kiemelt célcsoport: a fiatalok

A kereset szerint a vállalatok rá akarták szoktatni a dohányzásra a fiatalkorúakat. A cégek tagadják a vádakat, és képviselőik nem voltak jelen az Abudzsában indult per kezdetén, amelyet azonnal elnapoltak.

A helyi hatóságok szerint az történt, hogy a Phillip Morris nevében nem voltak hajlandók átvenni az idézést. Mindez azt jelenti, hogy az eljárás elhúzódhat.

Catherine Armstrong, a British American Tobacco jogi képviselője azt mondta: "fogalmunk sincs arról, honnan vette a nigériai kormány a 44 milliárd dolláros összeget".

Az összeg nagyobb, mint az állami költségvetés

Csak összehasonlítás végett: körülbelül ennyi pénzt különítettek el a 2007-es francia költségvetésben a védelmi és katonai kiadásokra, és az összeg jóval meghaladja az afrikai állam éves büdzséjét.

Korábban több nigériai szövetségi állam is hasonló pereket indított, a többmilliárdos, peren kívüli egyezségekkel végződő amerikai eljárások mintájára. A kormány bírálói - és az alperesek - szerint azonban soha nem költöttek ekkora összegeket a dohányzás miatt megbetegedett emberek kezelésére, mivel az egészségügy amúgy is az összeomlás szélén áll.

Amerikából érkezett emailek az adu ászok

A nigériai vezetés ennek ellenére nyeregben érzi magát, bizonyítékként akarja például bemutatni azokat az emaileket, amelyekben a dohányipari cégek dolgozói arról értekeznek, hogyan lehet még több fiatalt rászoktatni a cigarettára. Az üzenetek az amerikai tömeges perek idején kerültek elő.

Aktivisták szerint a helyi gyereket olyan üzenetekkel bombázzák, amelyek szerint a cigarettázás, úgymond, elfogadhatónak tűnik. Ráadásul egyesével is lehet cigarettát vásárolni, ami megkönnyíti a rászokást.

A BBC idézte az Egészségügyi Világszervezetet, amely szerint a 140 milliós ország fiataljainak 18 százaléka dohányos, ami a jövőben komoly terheket róhat az egészségügyre.