eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elege lett a kormánynak: 44 milliárd dollárt követel a dohánycégektől

44 milliárd dollár kártérítést követel a nigériai kormány három nagy dohányipari vállalattól, a dohányzással összefüggő betegségek kezelési költségei miatt. Az afrikai ország kormánya egyes amerikai tagállamok mintájára perelte be a nagy gyártókat. A szkeptikusok szerint viszont kevéssé valószínű, hogy az ország ekkora összeget költött volna a betegekre.

Bár az Egyesült Államok egyes tagállamai megtették, viszonylag ritka, hogy egy szuverén ország indítson pert a nagy dohánygyártó cégekkel szemben.

Nigéria azonban most 44 milliárd dollárra perelte be a British American Tobbaco, a Phillip Morris és az International Tobacco nevű cégeket.

Kiemelt célcsoport: a fiatalok

A kereset szerint a vállalatok rá akarták szoktatni a dohányzásra a fiatalkorúakat. A cégek tagadják a vádakat, és képviselőik nem voltak jelen az Abudzsában indult per kezdetén, amelyet azonnal elnapoltak.

A helyi hatóságok szerint az történt, hogy a Phillip Morris nevében nem voltak hajlandók átvenni az idézést. Mindez azt jelenti, hogy az eljárás elhúzódhat.

Catherine Armstrong, a British American Tobacco jogi képviselője azt mondta: "fogalmunk sincs arról, honnan vette a nigériai kormány a 44 milliárd dolláros összeget".

Az összeg nagyobb, mint az állami költségvetés

Csak összehasonlítás végett: körülbelül ennyi pénzt különítettek el a 2007-es francia költségvetésben a védelmi és katonai kiadásokra, és az összeg jóval meghaladja az afrikai állam éves büdzséjét.

Korábban több nigériai szövetségi állam is hasonló pereket indított, a többmilliárdos, peren kívüli egyezségekkel végződő amerikai eljárások mintájára. A kormány bírálói - és az alperesek - szerint azonban soha nem költöttek ekkora összegeket a dohányzás miatt megbetegedett emberek kezelésére, mivel az egészségügy amúgy is az összeomlás szélén áll.

Amerikából érkezett emailek az adu ászok

A nigériai vezetés ennek ellenére nyeregben érzi magát, bizonyítékként akarja például bemutatni azokat az emaileket, amelyekben a dohányipari cégek dolgozói arról értekeznek, hogyan lehet még több fiatalt rászoktatni a cigarettára. Az üzenetek az amerikai tömeges perek idején kerültek elő.

Aktivisták szerint a helyi gyereket olyan üzenetekkel bombázzák, amelyek szerint a cigarettázás, úgymond, elfogadhatónak tűnik. Ráadásul egyesével is lehet cigarettát vásárolni, ami megkönnyíti a rászokást.

A BBC idézte az Egészségügyi Világszervezetet, amely szerint a 140 milliós ország fiataljainak 18 százaléka dohányos, ami a jövőben komoly terheket róhat az egészségügyre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×