eur:
388.51
usd:
360.8
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A csehek nem bíznak a reformokban

A csehek többsége nem bízik a rövidesen életbe lépő reformokban. A lakosság nagy része az életszínvonal romlásától tart.

A cseh lakosság többsége alapvetően nem bízik a január elsején életbe lépő közkiadási és pénzügyi reformokban, és attól fél, hogy a jövő évben csökkenni fog az életszínvonala - derül ki abból a felmérésből, amelyet a prágai STEM közvélemény-kutató intézet készített a közszolgálati Cseh Televízió megrendelésére.

A megkérdezettek közel 70 százaléka aggodalommal várja a változásokat. Jan Hertl, a STEM igazgatója szerint az eredmény azt jelzi, hogy elsősorban az általános és középiskolai műveltséggel rendelkező embereknek a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány nem magyarázta el kellőképpen a reformok értelmét és szükségességét.

A közkiadási-pénzügyi reformokat leginkább a fiatalabbak és a főiskolai-egyetemi műveltséggel rendelkező személyek támogatják.

Az idősebb korosztály körében is csökken a reformok támogatottsága. A 60 éven felüli megkérdezettek 88 százaléka utasította el az intézkedéseket, míg a 29 év alattiak körében csupán a megkérdzettek 48 százaléka.volt ellene.

"Az emberek nagy része úgy érzi, hogy a reformok nincsenek kellőképpen előkészítve, és csak bizonyos szűk csoport számára kedvezőek" - mondta a televízióban Ivan Tomka szociológus.

A STEM felmérése szerint a megkérdezettek több mint kétharmada nem hiszi, hogy a bejelentett intézkedések javítani fogják a közkiadások egyensúlyát. A legnagyobb pesszimizmus az idősebbek és az alacsonyabb műveltséggel rendelkezők körében tapasztalható.

Az összel elfogadott gazdasági reformcsomag alapján január 1-jétől Csehországban bevezetik az egykulcsos, 15 százalékos személyijövedelem-adót, csökkentik a szociális támogatásokat, és az egészségügyben bevezetik a különféle illetékek fizetését, többek között a vizitdíjat, illetve a receptdíjat.

A cseh baloldali ellenzék szerint a közkiadási-pénzügyi reform elhibázott, igazságtalan és a lakosság életszínvonalának csökkenéséhez fog vezetni. A szociáldemokrata párt parlamenti képviselőinek egy csoportja az alkotmánybírósághoz fordult, ám a testület a beadvány elfogadása után jelezte: olyan bonyolult törvény-csomagról van szó, hogy a probléma áttanulmányozása több hónapot vesz igénybe, érdemi döntés belátható időn belül tehát nem várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×