eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kína: hogyan fér össze az olimpia elve az emberi jogok tiprásával?

Erőteljesebben kell fellépnie a nemzetközi közösségnek ahhoz, hogy Kína valóban betartsa a jövő évi nyári olimpia rendezési jogával kapcsolatos emberi jogi vállalásait - mondta Szent-Iványi István, szabad demokrata európai parlamenti képviselő. Bár Kína még 2001-ben vállalta, hogy hatékonyabban lép fel az emberi jogok érvényesítése érdekében, azóta azonban sok területen csak visszalépést tapasztaltak a szakemberek. Az olimpiai játékokig pedig már csak nyolc hónap van hátra.

Az Olimpiai Charta alapelvei között szerepel, hogy a játék gondolata a többi mellett az univerzális etikai elvek tiszteletén alapul.

Kína, ahol a világon a legtöbb halálbüntetést hajtják végre, ahol a sajtó- és véleményszabadság még mindig nem érvényesül - a játékok megrendezésével együtt azt is vállalta, hogy javít az emberi jogok érvényesülésén.

Liu Jingmin, a Pekingi Olimpiai Bizottság alelnöke 2001 áprilisában azt mondta: "ha Peking rendezheti az olimpiát, azzal az emberi jogok fejlődését is elősegíti".

Az elmúlt hat évben azonban nem sok javulás tapasztalható a csaknem másfél milliárd embernek otthont adó országban.

Ahogy a szabad demokrata Szent-Iványi István egy brüsszeli konferencián rámutatott: Kínában több tízmillió ember él politikai elnyomásban. Bár a halálbüntetések számát csökkentették, még mindig többet hajtanak végre, mint a világ többi részén együttvéve.

A sajtó- és különösen az internetszabadság terén pedig még visszalépés is tapasztalható.

Több nemzetközi jogvédő szervezet, köztük az Amnesty International is rámutatott már arra, hogy a vállalások ellenére semmilyen javulás nem tapasztalható.

Sőt, számos példa ennek az ellenkezőjét mutatja: Pekingben több százezer embert lakoltattak ki otthonukból az olimpiai előkészületek miatt, és fokozták azon csoportok elnyomását, amelyek a hatóságok szerint megzavarhatják az olimpiát - állítja az Amnesty International.

Felmerül a kérdés, hogy a jó példa, az univerzális etikai elvek, valamint az erőfeszítés élvezetén alapuló játékokat hogyan lehet megrendezni egy olyan országban, ahol mindezek háttérbe szorulnak. És egyáltalán várható-e valamilyen eredmény ezen a téren a következő nyolc hónapban?

"Nem gondoljuk, hogy ennyi idő alatt olyan sokat lehetne tenni" - mutatott rá a politikus, hozzátéve: mégis lehet esély a változásra. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a demokratikus országok számon kérjék az emberi jogok betartását Kínán.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×