eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hideg Szelek 3.: korlátozzák a British Councilt Oroszországban

Oroszország jelentős mértékben korlátozza a British Council tevékenységét. A kulturális és oktatási ügyekkel foglalkozó brit szervezet januártól kénytelen lesz bezárni Moszkván kívüli irodáit. A lépést diplomácia egyezmények megsértésével, adóügyekkel, sőt, a Litvinyenko-gyilkosság miatti vitával is indokolták.

A nyolcvanas években Nagy-Britannia még azzal játszott szerepet a hidegháború lezárásában, hogy Margaret Thatcher miniszterelnök felkarolta a Nyugaton kezdetben még ismeretlen Mihail Gorbacsovot.

Mára, az új hidegháborúként emlegetett időszakra, azonban ismét különösen hűvössé vált az orosz-brit viszony.

A BBC orosz adása már jó ideje nem sugározhat URH-frekvencián, és a Putyin elnököt nemzeti hősként ünneplő Nasi ifjúsági mozgalom, ahol teheti, megzavarja a brit nagykövet munkáját.

Nem az enyhülés irányába mutató lépés az sem, hogy a többi között tanulmányi ösztöndíjakat kiutaló és a brit kultúra terjesztésével foglalkozó British Council januártól kénytelen lesz bezárni Moszkván kívüli irodáit.

Moszkvai külügy: a British Council törvénysértő módon működik

Az orosz külügyminisztérium szerint a British Council tevékenységét egy máig sem aláírt kétoldalú egyezménynek kellene szabályoznia, amely előírná, hogyan nyithatnak a felek a másik országban kulturális és oktatási központokat.

Mihail Kaminyin, az orosz külügy képviselője azt mondta: az Oroszországban a kilencvenes évek óta működő brit szervezet úgy nyitott meg 15 regionális irodát, "hogy nem kapott, de nem is kért engedélyt erre".

Azzal, hogy például Jekatyerinburgban és Szentpétervárott a brit konzulátuson működik, a szervezet megsérti a konzuli tevékenységről szóló Bécsi Konvenciót - mondta.

A Litvinyenko-ügy közvetett áldozata?

A britek ugyanakkor egy 1994-es kétoldalú kulturális egyezményre hivatkoznak, ám az orosz külügy szerint az csak "keretmegállapodás" és nem teljes értékű egyezmény.

A RIA-hírügynökségnek nyilatkozó orosz külügyi illetékes szavaiból ugyanakkor kiderült, hogy Moszkva a Litvinyenko-gyilkosság miatt kirobbant vita, és brit szankciók miatt "keményített be" - az elmérgesedett helyzet ugyanis úgymond "megszakította az egyezmény megalkotására tett erőfeszítéseinket" - fogalmazott Kaminyin.

Nagy-Britannia máig eredménytelenül követeli az egykori FSZB-tiszt londoni meggyilkolásával vádolt, és immár parlamenti képviselő, Andrej Lugovoj kiadatását, és ezért kiutasított négy orosz diplomatát. Az oroszok hasonló módon válaszoltak.

Korábban az adótörvények megsértésével vádolták a briteket

A British Councilnek egyébként korábban is meggyűlt a baja az orosz hatóságokkal.

Egy évvel ezelőtt kénytelen volt leállítani az angol nyelv oktatását. Rendezetlen státusza miatt 2004-ben az orosz adóhatóság csapott le rá, amely szerint a tanács kereskedelmi tevékenységet folytatott.

A British Council a követelt adók megfizetése után egy ideig nyugodtan folytathatta tevékenységét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×