Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pénzügyi botrány: miért kerül 875 millióba az elnöki stáb?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre nagyobb a nyomás az Európai Parlament elnökén, miután kiderült, hogy a hivatal éves költségvetése eléri a 3,4 millió eurót (mintegy 875 millió forintot). A 46 fős stábban három sofőr, 13 tanácsadó és hét sajtós munkatárs is fizetést kap.

Idén januártól áll az Európai Parlament élén Hans-Gert Pöttering, aki most kellemetlen helyzetbe került, miután egyre többen és egyre hangosabban firtatják hivatali költségvetésének nagyságát.

A német konzervatív politikusnak 46 fős stáb áll a rendelkezésére, köztük három sofőr, 13 tanácsadó és hét sajtós munkatárs. Visszafogott becslések szerint az elnöki hivatal éves költségvetése eléri a 3,5 millió eurót (mintegy 875 millió forintot).

Ennek az összegnek közel a fele (1,6 millió euró, azaz 400 millió forint) a fizetésekre megy el, amihez hozzájönnek még az utazási költségek és egyéb kiadások.

A legtöbbet Klaus Welle, az elnök kabinetfőnöke keres, bár az ő hatszámjegyű fizetéséről nem lehet közelebbit tudni. A közvetlenül alatta elhelyezkedő hat osztályvezető sem keres jelentősen kevesebbet.

A parlament elnökét kritizáló képviselők elsősorban azt vetik Hans-Gert Pöttering szemére, hogy a testület fennállása óta még soha senki nem dolgozott ekkora stábbal és költségvetéssel.

Az Európai Parlament elnökének költségeit a testület évi egymilliárd fontos (370 milliárd forintos) költségvetéséből fedezik. Csupán összehasonlításképp: az Európai Unió kormányának tekinthető Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso stábja 29 emberből áll.

Az elnök hagyományosan a Parlament "arca", a nemzetközi kapcsolatok terén ő képviseli a gyűlést és ő elnököl a legfontosabb üléseken is. "Az elnök szerepe kulcsfontosságú, fontos rámutatni, hogy kabinetének mérete alig kevéssel nagyobb, mint elődjéé" - hangsúlyozta Katrin Ruhrmann elnöki szóvivő.

"Azt is figyelembe kell venni, hogy a több képviselővel és nagyobb hatáskörrel dolgozó parlament elnökének is megnőttek a feladatai. Rengeteg ülésen kell részt vennie, sokat utazik a tengerentúlra, amihez sok tanácsadói segítségre van szüksége" - tette hozzá a szóvivő.