eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Környezetkárosító ENSZ-konferencia a környezetvédelem jegyében

Csaknem 15 ezer politikus, természetvédő, és lobbista részvételével hétfőn kezdődik az indonéziai Balin az ENSZ klímakonferenciája. A résztvevők szinte mindegyike repülővel érkezik a trópusi vidékre, ezáltal a globális felmelegedés ellen küzdők annyival járulnak hozzá a károsanyag-kibocsátáshoz, mint az afrikai Csád egy év alatt.

A repülők, amelyek a 15 ezer embert Balira szállítják, összesen csaknem 100 ezer tonna szén-dioxidot bocsátanak ki. Épp annyit, amennyit az afrikai Csád egy év alatt, pedig itt több mint 9 millió ember él.

A kibocsátás mértékét jelentősen növeli, hogy többen magánrepülőjükkel érkeznek, például Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója vagy a színész Leonardo DiCaprio.

A konferencia számos tagja olyan luxushotelekben száll meg, amelyekben egy egyszemélyes szoba ára több mint 180 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül egyetlen éjszakára.

A többi mellett politikusok - a brit kormányt például több mint 40 ember képviseli -, lobbisták, köztük színészek és más hírességek, valamint zöldszervezetek aktivistái - feltehetően ők is repülővel érkeznek - vesznek részt az eseményen.

A zöldszervezetek közül a legnagyobb létszámmal a WWF képviselteti magát, nekik 32 tagjuk lesz jelen. Balira utazik 20 európai parlamenti képviselő és 18 asszisztensük is, akikről egyelőre azt sem lehet tudni pontosan, hogy milyen minőségben, milyen céllal vesznek részt a konferencián.

Az ENSZ tisztségviselői és az indonéz kormány azt is tervezi, hogy a konferencia alatt több millió fát ültetnek el, hogy ezzel is hozzájáruljanak a levegő károsanyag-tartalmának csökkentéséhez. Annak ellenére, hogy a faültetés nem a legmegfelelőbb eszköz a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Nem mérhető ugyanis az, hogy egy fa mennyi káros anyagot köt meg.

A december 3. és 14. között megrendezendő konferencia tervei között szerepel egy olyan egyezmény kidolgozása, amely a kiotói helyébe léphet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Japán és Oroszország kapcsolata az elmúlt években nem alakult túl jól, amely jelentős részben a történelmi ellentétek megoldatlanságán alapul. A két hatalom a japán szigetvilág északi részén került összetűzésbe, a területi kérdéseket pedig a második világháború óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért jogi szempontból gyakorlatilag itt még egyáltalán nem fejeződött be a konfliktus. Voltak próbálkozások a helyzet rendezésére, ám a jelenlegi geopolitikai szituáció egyáltalán nem tűnik kedvezőnek a konstruktív párbeszédre, mivel a felek álláspontja egyre inkább távolodni látszik. Pedig a lezárás akár követendő példát is állíthatna szerte a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×