Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már előre botrányt kavart a még el sem hangzott vita

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Holokauszt-tagadókat hívott meg vitára az oxfordi egyetem nagytekintélyű vitaköre, az Oxford Unió. Máris heves ellenzésre talált, hogy a hétfői vita fórumot enged a holokauszt-tagadásáért Ausztriában három évi börtönre ítélt David Irving történésznek és a brit szélsőséges National Party-t vezető Nick Griffinnek.

Az 1823-ban alapított Oxford Union olyan fórum, ahol minden meghívott szabadon kifejtheti véleményét és álláspontját, de nem szolgál propaganda célokat, hanem vitakör, tehát az elhangzó nézeteket felkészült opponensek veszik támadás alá higgadt érveikkel.

Az Unió vitáinak jellege általánosan ismert, de a múlt héten mégis gyűlést rendeztek Oxfordban azok, akik helytelenítik a két exponált holokauszt-tagadó meghívását. A gyűlésen felszólalt a náci üldöztetések több túlélője is.

David Irving egyelőre nem nyilatkozott, a nacionalista Nick Griffin pedig ismét, sokadszor is, arról beszélt, hogy pártja nem fajgyűlölő. 1968-ban őt Angliában büntették meg fajgyűlölet-jellegű holokauszt-tagadás miatt.

Az Oxford Union vitaszervezői között nem volt teljes egyetértés a két ellentmondásos személyiség meghívásáról. Végül kettő az egyhez arányban szavazták meg Irving és Griffin részvételét a vitán.

Ugyanakkor a szervezőbizottság nem-diák tagjai közül emiatt lemondott Dr. Julian Lewis konzervatív párti parlamenti képviselő, az ellenzéki párt honvédelmi szóvivője.

A BBC-nek adott nyilatkozata szerint "meggondolatlan" volt az Unió döntése. "A szólásszabadság nagyon fontos, de az is, hogy két ilyen ember ne kapjon szót a nagytekintélyű fórumon" - indokolta döntését.

A vita egyik meghívottja, Des Browne honvédelmi miniszter lemondta a részvételt. Nem így Evan Harris liberáldemokrata parlamenti képviselő, aki hangsúlyozta: jóllehet a két szélsőséges vitapartner nézetei szégyenletesek, de ahhoz mindenkinek jogot kell adni, hogy azt gondoljon, amit akar. Anglia szólásszabadságának a mércéje, hogy a törvényesség határain belül akár egy visszataszító és vitatható nézet is elhangozhassék, bármennyire nem értünk azzal egyet.

Az Oxford Union vitakör vezetője az 1830-as években diákként Gladstone, a későbbi népszerű miniszterelnök volt, és ő vezette be az úgynevezett "rázós" témák megvitatását.