Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyos gondok az \"egészségügyi zászlóshajó\" háza táján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sorban állnak a mentőautók a brit egészségügyi rendszer büszkesége, a Norfolk és Norwich Egyetemi Kórház előtt. Az intézmény megtelt, ezért az orvosok sorra küldik haza a kevésbé súlyos állapotú betegeket, hogy helyet csináljanak az újonnan érkezőknek.

A több mint ezerágyas norfolki kórházban már-már vészhelyzet van: életbe léptették azokat az intézkedéseket, amelyeket terrortámadás vagy egy vonatszerencsétlenség esetén alkalmaznának, annyi a beteg.

Az intézmény szóvivője elmondta: annyi beteget küldenek haza, amennyit csak tudnak, és arra kérték az orvosokat meg a nővéreket, hogy vállaljanak túlórákat.

A nő hozzátette: előfordult, hogy tíz mentőautó várt arra, hogy megfelelő számú ágyat tudjanak felszabadítani, így fogadhassák a betegeket.

"A kórház jelenleg tele van, és a sürgősségi osztályaink is elérték teljesítőképességük határát" - jelentette ki a szóvivő, majd hozzáfűzte: arra kérik a lakosságot, hogy, ha csak nem feltétlenül muszáj, ne jelentkezzenek az intézményben.

A kórházat 2001-ben nyitották meg, ez lett az egészségügyben az úgynevezett magánfinanszírozási kezdeményezés zászlóshajója.

A kezdeményezés lényege, hogy az állam bevonja a privát szférát a közfeladatok ellátásába, amelynek keretében vállalkozások építenek egészségügyi intézményeket.

2006-ban a brit állami számvevőszék már figyelmeztetett: gondok lehetnek a Norfolk és Norwich Egyetemi Kórház finanszírozásával.