eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Plutóniumot alakít át a két nagyhatalom

Az Egyesült Államok és Oroszország megállapodott, hogy 34-34 tonna plutóniumot katonai célokra használhatatlanná tesz - közölték a két állam képviselői.

Mindkét fél nukleáris fűtőanyagnak dolgozza fel a szóban forgó plutónium-mennyiséget, amelyeket könnyűvizes reaktorokban áramtermelés céljára használ majd.

A felek ezzel is hozzá akarnak járulni az atomfegyverek elterjedésének akadályozásához - áll a Samuel Bodman amerikai energiaügyi miniszter és Szergej Kirijenko, az orosz Szövetségi Atomenergetikai Ügynökség (Roszatom) igazgatója által kiadott washingtoni közleményben.

A két hatalom már hét évvel ezelőtt megállapodott a hidegháborúban felhalmozott plutóniumkészletek fokozatos felszámolásában, ám a határidőkkel és a költségekkel kapcsolatos problémák eddig útjában álltak a végrehajtásnak.

A mostani megállapodás voltaképpen ezeket a gyakorlati problémákat hivatott megoldani.

Az új egyezség értelmében Washington 400 millió dollárral járul hozzá Oroszország költségeihez, Moszkva pedig vállalja, hogy 2012-től kezdve feldolgozza a vállalt plutónium-mennyiséget belojarszki atomerőművében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×