Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jövő héten indul a vita az otthonszülésről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kidolgozta az egészségügyi tárca az otthonszülés követelményrendszerét. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt mondta, hogy nem ösztönözni, hanem szabályozni akarják az otthonszülést.

Az egészségügyi miniszter bejelentette: az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvények módosításával, valamint egy miniszteri és egy kormányrendelettel akar az egészségügyi kormányzat biztonságos feltételeket teremteni az otthonszüléshez.

A minisztérium öt alapelv köré csoportosította a feltételeket, a legfőbb követelmény a tervezet szerint az újszülött biztonsága úgy, hogy közben a szülő nő választási joga is meglegyen arra vonatkozóan: otthon vagy kórházban szül.

A célok között szerepel még, hogy az anya a kórházban szülő nőkhöz hasonlóan kapjon társadalombiztosítási támogatást és egészségügyi ellátást is. Ehhez pedig eszközöket kell biztosítani és meg kell határozni a szülésben résztvevők felelősségét.

Horváth Ágnes hozzátette: legalább két ember, egy szülésznő és egy szülész-nőgyógyász szakorvos jelenlétében lesz levezethető a jövőben az otthonszülés. A szülésznőképzési követelményeket az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet dolgozza ki.

A tárca szabályozni fogja azt is, hogy milyen körülmények között nem lehet majd otthon szülni.

A tervezet társadalmi vitája a jövő héten kezdődik, Horváth Ágnes szerint a változások januártól léphetnek hatályba.

Ma Magyarországon évente csaknem 600 nő választja az otthoni körülményeket gyermeke világra hozatalához, ez az összes szülés nagyjából fél százaléka.

Hanganyag: Gál Ildikó