Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Botrány: illegális bevándorlók védték a miniszterelnököt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csaknem ötezer illegális bevándorlót foglalkoztat biztonsági őrként a brit kormány, közülük sokan igen kényes épületeket is őriznek. Vannak, akik repülőtereket védnek, de akadt olyan is, aki a miniszterelnök közvetlen közelébe kerülhetett, holott az országban sem tartózkodhatott volna.

Egy friss felmérés szerint Nagy-Britanniában csaknem ötezer olyan bevándorló dolgozik a kormánynak a biztonsági területen, aki az országban sem tartózkodhatna, mégis igen fontos létesítmények vagy személyek védelmében vesz részt.

Nemrég a Gordon Brown miniszterelnök autóját védő személyzet átvizsgálásakor derült ki, hogy egyiküknek még tartózkodási engedélye sincs.

A munkára toborzó Ipari Biztonsági Hatóság elhárította magáról a felelősséget, mondván: nem az ő dolguk ellenőrizni, hogy a munkakeresőknek vajon jogukban áll-e az országban tartózkodni. Mindössze a jelentkezők büntetlen előéletére kérdeznek rá.

Amióta fény derült az esetre, a brit kormány egy átfogó vizsgálatot kért a különösen védett objektumok és személyek védelmét végzőkről, ekkor derült ki, hogy hasonló munkára az elmúlt három évben csaknem ötezer illegális bevándorlót vettek fel.

A brit belügyminisztériumról már nem először keveredik hasonló botrányba, tavaly kiderült, hogy a minisztérium takarítói feketén látták el munkájukat.