Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Barátkozik a pápa és a szaúdi király

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Történelminek nevezett látogatást tett a Vatikánban Abdullah szaúdi király. Ez volt az első alkalom, hogy egy pápa audiencián fogadott egy szaúdi uralkodót. A találkozón szóba került a sivatagi királyságban élő másfél millió keresztény vallásgyakorlásának kérdése is.

A hivatalos vatikáni nyilatkozat szerint meleg és baráti hangulatú beszélgetést folytatott XVI. Benedek pápa és Abdullah szaúdi király. A kettőjükről készült fotón is mosolyognak.

Jelentések szerint a katolikus egyházfő kifejezetten barátságosan fogadta vendégét, és két kezét fogva vezette be egy könyvtárszobába.

Nem felhőtlen a viszony

A két nagy vallás viszonya azonban korántsem felhőtlen. Az iszlám világban még emlékeznek Benedek regensburgi beszédére, amelyben kétségeit fejezte ki az iszlám és a racionalitás viszonyáról.

Nyugaton pedig a Szaúd-Arábiában élő keresztények nyílt vallásgyakorlatának tilalma okoz sérelmeket.

A királyságban nagyszámú fülöp-szigeti katolikus dolgozó, illetve nyugat-európai és amerikai keresztény él.

Épphogy megtűrt keresztények Szaúd-Arábiában

Õk szabadon imádkozhatnak otthon, de az utcán már például nem nem mutatkozhatnak kereszttel a nyakláncukon. A szaúdi hatóságok ez azzal indokolják, hogy Mohammed próféta szerint csak az iszlámot szabad követni az Arab-félszigeten.

A szaúdi gyakorlattal szemben azonban az európai országokban nem korlátozzák a vallásgyakorlatot és még a multikulturalizmus iránt nem túlzottan lelkesedő államokban sincsenek érvényben kifejezetten a muzulmánokat diszkrimináló törvények.

Egyetértés a nagy erkölcsi kérdésekben

A találkozót az európai körúton tartózkodó Abdullah király kérte. A pápa és az uralkódó is megjegyezte, hogy szükség van a keresztények, muzulmánok és zsidók közötti párbeszédre, "a béke és igazságosság, és a lelki és erkölcsi értékek terjesztésére".

A felek beszéltek arról is, hogy a palesztin-izraeli konfliktust igazságosan kell megoldani.

Tudósítók megjegyzik, hogy a pápa tavalyi regensburgi beszéde óta javulás érezhető a Vatikán és az iszlám világ kapcsolatában.