eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Riasztó tendenciák Szlovákiában

A szlovákok és a szlovákiai magyarok többsége egymást hibáztatja a két szomszédos ország közötti viszony megromlásáért - derül ki egy nemrég végzett felmérésből.

A szlovákiai magyarok többsége szerint a szlovák fél, míg a szlovákok szerint a magyar fél a felelős a Magyarország és Szlovákia közötti megromlott viszonyért - derül ki a Focus közvélemény-kutató intézett felméréséből, amely a Hospodárske Noviny című gazdasági napilap megrendelésére készült.

A megkérdezettek 50 százaléka véli úgy, hogy a két ország közötti feszültségekért a magyar oldalt terheli a felelősség, 29 százalékuk szerint mindkét fél egyformán hibás, míg a válaszadók 13 százaléka úgy látja, elsősorban a szlovákok a felelősek.

Nyolc százaléknyian nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy "Ki a felelős a Magyarország és Szlovákia közötti feszültségért?"

Martin Slosiarik, a Focus munkatársa szerint meglepő a felmérés eredménye, miszerint csak Szlovákia lakosainak fele gondolja úgy, hogy a problémákért a magyarokat terheli a felelősség. A szociológus azt várta, hogy jóval többen okolják a magyarokat a feszültségekért.

A felmérésből az is kiderül, hogy a legnagyobb arányban a fiatalabbak teszik felelőssé a magyarokat. A 18-24 év közöttiek 58 százaléka vélekedik így.

A szociológus ezzel kapcsolatban kifejtette: nem akarja azt mondani, hogy egy olyan nemzedék van felnövőben, amely hajlamos a nemzetiségi gyűlölködésre, de a közvélemény-kutatás adatai mindenesetre arról tanúskodnak, hogy a fiatalok hajlanak leginkább a szélsőséges álláspontra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×